Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Bydlení ve městě je čím dál dražší. Co na to kandidáti v komunálních volbách?

, aktualizováno 1. října 2018, 8:45

Hradecká Drbna si pro své čtenáře připravila nový seriál s názvem Politická korida. Jedná se o model, kdy vybraným politikům položíme pomocí e-mailu otázku, na kterou mají do určitého data odpovědět. V prvním dílu stálo třináct lídrů politických subjektů, kteří kandidují v nadcházejících komunálních volbách, před otázkou týkající se bydlení v Hradci Králové.

Otázka redakce:

V Hradci Králové je čím dál těžší sehnat bydlení. Cena bytů neustále stoupá. Jaké kroky hodláte provést, aby bylo bydlení dostupnější?

Otázka byla položena e-mailem ve čtvrtek 20. září. Oslovení politici měli čas odpovědět do středy 26. září, do 12:00. Odpovědi jsou řazeny podle vylosováného čísla kandidátky. V pondělí 1. října v 08:45 byly u kandidátů doplněny fotografie.

Michal Moravec (ODS)

Současné vysoké ceny jsou dány akutním nedostatkem bytů. Město musí bezodkladně začít podporovat bytovou výstavbu. To může dělat cestou územního plánu nebo budováním infrastruktury v lokalitách určených k výstavbě, ale i může i samo byty stavět. To se týká třeba startovacích bytů, které umožní mladým rodinám zůstat ve městě a pracovat tu. Navíc město může stavět i nájemní a sociální byty, třeba s využitím dotací Ministerstva pro místní rozvoj.

Ervín Perthen (TOP 09 s podporou LES, KČ a NK)

Je potřeba si uvědomit, že otázka dostupnosti bydlení je problémem téměř všech velkých měst v ČR. I v Hradci Králové je poptávka po bydlení vysoká, nových bytů je poměrně málo a tak cena bytů stoupá do výše, kdy přestává být i pro střední třidu vlastní bydlení dostupné. Obecně na zajištění bydlení od města není právní nárok, nicméně Hradec by se měl řídit především zákonem o obcích, který určité povinnosti v ustanoví §35 odstavec 2 obsahuje: ….Obec v samostatné působnosti ve svém územním obvodu dále pečuje v souladu s místními předpoklady a s místními zvyklostmi o vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče a pro uspokojování potřeb svých občanů. Jde především o uspokojování potřeby bydlení, ……

Hradec Králové by měl svým povinnostem dostát a to my chceme řešit ve třech rovinách. Jde o otázku nájemního bydlení, výstavby družstevních bytů a vytvoření podmínek pro soukromé investory. Pokud jde o nájemní bydlení v bytech v majetku města, tak Hradec by měl sám rozšířit svůj bytový fond a realizovat výstavbu startovacího bydlení, prostupného bydlení a bydlení pro seniory zejména za využití slibované vládní podpory a vhodných dotačních titulů, aby nároky na městský rozpočet byly co nejmenší. U družstevního bydlení by Hradec mohl využít spolupráce se soukromým sektorem, například ze strany města ve formě poskytnutí pozemků a vzniklé byty, nebo alespoň jejich část, by mohl dát k dispozici svým občanům. Soukromou bytovou výstavbu je nutné podpořit zejména citlivým a rozvážným uvolněním vhodných pozemků k výstavbě v rámci územního plánování a zajištěním vstřícného a rychlého fungování stavebního úřadu. Pokud se podaří skloubit výše uvedené kroky, měla by se zvýšit nabídka bytů k prodeji i k pronájmu, což bude mít příznivý vliv na cenu a tedy i dostupnost bydlení v Hradci Králové.

Zdeněk Fink (HDK)

Na otázku neodpověděl.

 

 

 

Monika Štayrová (ANO 2011)

Na otázku neodpověděla.

 

 

 

Pavel Vrbický (Česká pirátská strana)

Pokud chceme snížit cenu bytů ve městě, lze toho docílit jedině nabídkou nových bytů. Až bude nabídka vyšší než poptávka, cena začne automaticky klesat. Téma úzce souvisí i s kvalitními pracovními příležitostmi s dobrou perspektivou do budoucna. Občané musí mít možnost si na bydlení vydělat. 

Co pro to uděláme? 

Otevřeme město nové soukromé výstavbě. Nebudeme ovšem vytvářet obří monofuknční plochy a budoucí ghetta daleko od centra. Hradec musí být městem krátkých vzdáleností. 

Nezapomínáme ani na lidi, kteří si nechtějí vzít, nebo nedosáhnou na hypotéku. Chceme, aby se město stalo iniciátorem nového družstevního a nájemního bydlení. V případě nájemního bydlení jde o bydlení "na celý život". To znamená, že o byt nepřijdete, dokud budete platit nájem. Sníží se tak i nájmy v soukromých bytech. 

Rovněž rozšíříme možnosti podporovaného bydlení pro mladé a seniory. 

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

Dostupné bydlení je jednou z priorit naší Koalice pro Hradec. Rozhodně budeme usilovat o výstavbu nových startovacích bytů v režii města s využitím avizovaných státních dotací.

V současné době jich město má 128. Dále budeme podporovat výstavbu bytů pro seniory – nyní je v přípravě na náš podnět výstavba domu pro seniory v Kuklenách.

Za nezbytné považuji zpracovat ucelenou koncepci bytové politiky, jednu kapitolu – specifické formy bydlení pro vybrané cílové skupiny (tzv. sociální bydlení) jsme již za odbor sociálních věcí a zdravotnictví zpracovali.

Byla schválena včetně pozdější aktualizace zastupitelstvem města.

Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti)

Přesto, že v Hradci Králové vyrůstá množství nových bytů, jejich cena zůstává velmi vysoká. Získat vlastní bydlení je tak stále obtížnější. Úkolem hradecké radnice je zajistit, aby zejména mladí lidé měli kde bydlet a z města neodcházeli. Osobně vnímám jako důležitou výstavbu nových startovacích bytů s regulovaným nájmem, které mladým lidem pomáhají nastartovat jejich osobní i profesní život v Hradci Králové. Tito pak ve městě zůstávají, pracují a zakládají rodiny. 

Další možností je výstavba městských bytů s podporou ze strany státu. Myslím, že nové zastupitelstvo by se městským bydlením mělo vážně zabývat, vhodné pozemky má Hradec Králové k dispozici.

Nelze opomíjet ani investice do stávajícího bytového fondu. Prostředky města je třeba směřovat do obnovy hradeckých sídlišť. Dále je třeba připravovat území pro novou bytovou výstavbu, konkrétně zasíťováním inženýrskými sítěmi, výstavbou komunikaci, chodníků, veřejného osvětlení a zeleně. Důležitá je také podpora sociálního bydlení, bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením. V současné době Hradec Králové nabízí těmto specifickým skupinám obyvatel přes 700 bytových jednotek. Vzhledem ke stárnutí populace je však potřeba zvážit výstavbu dalších sociálních bytů, nejlépe za pomoci státních dotací určených k tomuto účelu.

Petr Vrzáň  (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD))

Na otázku neodpověděl.

 

 

Jana Fröhlichová (ČSSD)

Ceny vlastnického i nájemního bydlení letí neúměrně vzhůru, což je dáno stále se zvyšující poptávkou, která není kryta odpovídající nabídkou. V Hradci Králové jsou ceny jedny z nejdražších v republice. Předešlé převážně pravicové reprezentace, které od revoluce vládly v Hradci, provedly masovou privatizaci, která připravila město o téměř všechny byty. Je třeba si uvědomit, že právě možnosti dostupného městského nájemního bydlení jsou zásadní pro kvalitní život rodin ve městě.  V západní Evropě je naprostou samozřejmostí bydlení v nájmu a naopak převážně vlastnické bydlení je rysem spíše východu. Hypotéky zdražují a jsou stále méně dostupné. A zadlužování lidí je do budoucna velmi nebezpečné. Řešením je rozvoj dostupného nájemního bydlení za aktivní účasti města.

Města, která úspěšně řeší bytovou politiku, mají vlastní bytový fond (např. vzorové město Vídeň vlastní 30% bytového fondu). Město musí začít stavět své bytové domy, kde nabídne finančně dostupné bydlení za výhodné nájemné. Není možné, aby jako tomu bylo doposud, bylo levnější žít s hypotékou než v nájmu města. Chceme poskytnout nejen seniorům, maminkám samoživitelkám, ale také mladým a rodinám napříč generacemi kvalitní bydlení! Financování takových investic je možné díky státním programům a dotacím (Státní fond rozvoje bydlení, budoucí Státní investiční fond, programy MPSV, MMR pro komunitní bydlení atd.). Je třeba v koordinaci s územním plánem vyhledávat vhodné lokality pro stavby těchto domů.

Další cestou, která funguje především v zahraničí, ale i v mnohých českých městech, je aktivní vyjednávání se soukromými developery, kteří staví bytové komplexy. Je možné dosáhnout oboustranně výhodné dohody, kdy město vyjde vstříc developerovi (např. zasíťováním, součinností při stavebním řízení) a na oplátku město za režijní cenu odkoupí či si pronajme nově postavené byty pro dostupné nájemní bydlení svým občanům. Město může také aktivně podporovat družstevní výstavbu a další svépomocné projekty lidí samotných. Cílem je nastartovat výstavbu stovek nájemních bytů, které budou tlačit celkovou cenu bydlení v Hradci dolů.

Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení)

Změna pro Hradec a Zelení budou prosazovat obnovení výstavby bytů městem Hradec Králové. Je třeba využít toho, že výstavbě bytů začíná přát i celková politika státu (např. plánovanými dotačními tituly), dále je možné spolupracovat např. i se soukromým sektorem. Jednak chceme realizovat co nejrychlejší výstavbu bytového domu Harmonie III v Kuklenách, který by měl obsahovat sociální byty, zejména pro seniory. Tento dům je již v současné době projektován. Za druhé bychom rádi zahájili stavbu startovacích bytů pro mladé. Pro tyto účely navrhujeme v prvé etapě získat od státu a využít bývalou ubytovnu Fakultní nemocnice na Moravském Předměstí u Média, kde lze rekonstrukcí získat desítky bytů. Tento dům se nachází v dobré lokalitě (z pohledu dopravní dostupnosti a občanské vybavenosti) a jeho získáním a využitím zároveň předejdeme tomu, aby ho koupil nějaký spekulant, který by z něj udělal vyloučenou lokalitu, na níž by následně vydělával. V dalších etapách pak počítáme s výstavbou na pozemcích, které má město ve svém vlastnictví – tyto pozemky budeme důsledně chránit před prodejem či jiným vyvedením z majetku města.

Hana Moudrá (Strana soukromníků ČR)

V současné době je to problém všech větších měst.

Příčinu vidím především v několika aspektech. Města privatizovala svůj bytový fond a ponechala si pouze sociální byty (senioři, sociálně slabší občané). Oproti letům minulým se velmi zkomplikovala legislativní cesta jak pro samotná města, tak pro soukromé investory k vybudování nových bytů, či bytových komplexů.

Jedná se především o zdlouhavý proces povolování a shánění veškerých vyjádření – v průměru cca 4 roky, další dva až tři roky zabere vlastní výstavba.

Možné kroky, které bych prosazovala a provedla jsou především ve  vytipování vhodných městských pozemků pro vlastní výstavbu, ale i pro nabídku možnosti developerských projektů v dostatečném množství. Domnívám se, že konkurenční nabídka povede ke snížení nebo stagnaci stávajících cen 1 m2 bytu.

Též využití nacházejících se opuštěných pozemků, objektů a továrních budov ( brownfield ) s možností vybudování bytů.

Jedním z trendů řešení bytové výstavby ve větších městech je zahušťování sídlišť. Vzhledem k tomu, že náš Hradec Králové je krásné město pro život a velmi si cením jako obyvatel města i množství zeleně, touto cestou bych jít nechtěla.

Důležitou součástí jsou finance potřebné k výstavbě. Prosazovala bych tlak města prostřednictvím krajské samosprávy, která má možnost legislativních návrhů. Jednalo by se o návrhy k zjednodušení přípravy těchto projektů. O dotace na rekonstrukci brownfieldů na byty a byty pro mladé rodiny.

Táňa Šormová (KSČM)

Na otázku neodpověděla.

 

 

Lenka Jaklová (STAN a Svobodní s podporou Východočechů)

Na otázku neodpověděla.

 

 

Autoři

Štítky Politická korida, politika, komunální volby, korida, bydlení, stavba, Hradec Králové, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, pozemek, Drbna.cz, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, ODS, Tomio Okamura, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Bydlení ve městě je čím dál dražší. Co na to kandidáti v komunálních volbách?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.