Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Rychnově nad Kněžnou jde do voleb šest subjektů, stejně jako minule

V jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou jde do zářijových komunálních voleb šest subjektů, stejně jako před čtyřmi lety. Pozici starosty bude obhajovat Jan Skořepa, který je jedničkou kandidátky uskupení Nezávislí za Rychnov. Lídrem kandidátky ODS je místostarostka Jana Drejslová, vyplynulo z údajů zveřejněných na webu www.volby.cz. Volby budou 23. a 24. září.

Registrační úřad zaregistroval pro zářijové volby v Rychnově nad Kněžnou uskupení Koalice KDU-ČSL, Nestraníci a TOP 09, které povede konstruktér Jan Horníček (KDU-ČSL). Lídrem subjektu Piráti, ČSSD a nezávislí je Věra Králová (Piráti), jedničkou SPD je právník Milan Novák a v čele kandidátky Volby pro město (VPM) je ekonomka Jana Skřítecká. O přízeň voličů se budou v Rychnově nad Kněžnou ucházet také zmínění Nezávislí za Rychnov a ODS.

Minulé komunální volby vyhrálo v Rychnově uskupení Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Dohromady mají 16 mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Nezávislí za Rychnov získali osm mandátů, druhá ODS čtyři a třetí KDU-ČSL tři mandáty. Po dvou křeslech v zastupitelstvu obsadili Nestraníci, VPM a KSČM.

Místostarostka Jana Drejslová nyní kandiduje za ODS jako nestraník, minulé komunální volby kandidovala jako členka ODS. Drejslová, která ve vedení města spolupracuje mimo jiné s komunistickým radním, po volbách v roce 2018 pozastavila své členství v ODS, kvůli tomu, aby zmizel důvod vedení strany rychnovskou organizaci zrušit. Podle předsedy ODS v kraji Ivana Adamce šlo o porušení usnesení kongresu strany, které straně zapovídá koaliční spolupráci s komunisty. V roce 2020 před senátními volbami, kde kandidovala, z ODS vystoupila.

Rychnovští občanští demokraté spolupráci s komunistickým radním obhajovali tím, že ve vedení města se v minulých letech osvědčila, nebyly porušeny demokratické principy v Rychnově a spolupráce vedla k rozvoji města. Letos v komunálních volbách v Rychnově KSČM nekandiduje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, správa, volby, obce, Rychnov nad Kněžnou, ODS, Jana Drejslová, komunální volby, Jan Skořepa, KDU-ČSL, KSČM, Česká pirátská strana, Volba pro město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rychnově nad Kněžnou jde do voleb šest subjektů, stejně jako minule  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.