Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Koalice SPOLU se domluvila s PirSTAN. Uzavřená je dohoda o spolupráci

Koalice Spolu, která zahrnuje ODS, lidovce a TOP 09, a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dnes podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala.

Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Jejich lídři se dnes večer sešli a po necelé hodině prezentovali společné memorandum. "Strany deklarují vůli vytvořit společně vládu a žádají prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takové vlády," řekl Fiala. V nejbližších dnech budou obě koalice jednat o programu a budoucím uspořádání, konkrétní harmonogram by měly vytvořit příští týden.

"Co se týče dalšího postupu, budeme se nejdřív bavit o programových věcech, abychom se podívali na to, na čem jsme se připraveni shodnout," řekl Fiala. Diskuse podle něj bude i o uspořádání Sněmovny. "Ale postupujme krok za krokem, důležité je, že jsme se dokázali dohodnout na tomto memorandu a jasně jsme ukázali veřejnosti, že to, co jsme slibovali, také děláme," doplnil.

Fiala se v pondělí obrátí na Zemana s žádostí o setkání. Prezident v minulosti opakovaně uvedl, že kabinet bude podle jeho pověření sestavovat lídr nejsilnějšího poslaneckého klubu, kterým bude ANO současného premiéra Andreje Babiše. "Prezident má právo pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné. Ale podstatné je, že v ČR se musí vláda opírat o většinu v Poslanecké sněmovně," řekl Fiala.

Předpokládá, že všichni budou dodržovat ústavu, ústavní zvyklosti a vůli voličů, doplnil. "A že dospějeme brzy k tomu, že ti, kdo mají většinu a vůli vytvořit vládu, ji budou moci vytvořit," řekl Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ocenil, že opoziční koalice si stojí za tím, co před volbami slibovaly. "Memorandum je první krok na cestě dát této zemi budoucnost a sestavit demokratickou vládu," uvedl. Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan pogratuloval Spolu k velkému výkonu. Označil za důležité, že hnutí ANO je poraženo nejen součtem mandátů opozičních koalic, ale i jednou z koalic v celkových výsledcích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky SPOLU, PirSTAN, Piráti, Starostové, volby, poslanecká, sněmovna, dohoda, memorandum, sestavení, výsledky, Petr Fiala, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, vláda, Piráti a Starostové, koalice, Miloš Zeman, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Koalice SPOLU se domluvila s PirSTAN. Uzavřená je dohoda o spolupráci  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.