Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Piráti se v Hradci Králové neúspěšně pokusili odvolat primátora Alexandra Hrabálka

Piráti se dnes na zasedání zastupitelstva Hradce Králové neúspěšně pokusili odvolat z funkce primátora Alexandra Hrabálka (ODS). Zastupitelé odmítli bod zařadit na program jednání. Pro zařazení bodu bylo 12 hlasů, ke schválení bylo potřeba nejméně 19 hlasů zastupitelů. Hradecké zastupitelstvo má 37 členů a Piráti disponují pěti mandáty. Od loňského listopadového rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany dosud nedohodly.

Piráti tvrdí, že jediným východiskem z krize je odchod současného vedení města. V tiskové zprávě před zasedáním zastupitelstva uvedli, že v případě odchodu Hrabálka z funkce bude snazší domluva o novém uspořádání vedení města. "Vrátíme se do bodu nula, ze kterého bude daleko snazší domluva," uvedli Piráti.

Strany se na nové koalici po měsících vyjednávání dosud nedohodly. V dubnu čtyři opoziční strany, Hradecký demokratický klub, Piráti, lidovecká Koalice pro Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, oznámily, že se již dalších vyjednávání účastnit nebudou. Deklarovaly, že jsou připraveny podpořit smysluplné projekty města. Situace se posunula v polovině června, kdy ODS připustila vznik pětikoalice složené ze čtyř opozičních stran a ODS, která by netrvala na funkci primátora. Do té doby ODS odmítala, aby bylo do nové koalice zapojeno uskupení Změna a Zelení.

Opoziční strany minulý týden oznámily, že jsou ochotné jednat s ODS o tom, jak dovést město k příštím komunálním volbám. Podmínily to rezignací primátora Hrabálka a jeho náměstka pro investice Jiřího Bláhy (ODS).

Hrabálek minulý týden uvedl, že k rezignacím nevidí důvod. Rezignace v tuto chvíli by podle něj byly nezodpovědným jednáním vůči městu. "Ve vedení města by vzniklo vakuum, protože neexistuje dohoda o tom, kdo by na tato místa nastoupil," řekl Hrabálek. Město podle něj funguje, stejně tak projekty a naplánované práce.

Trojkoalice ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, vytvořená po volbách v roce 2018, se rozpadla loni v listopadu po odchodu Změny a Zelených. Letos v březnu ukončily zbylou menšinovou koalici ANO a ODS. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř z ANO a zástupce Změny pro Hradec. ODS má post primátora a jednoho náměstka, ANO má dva náměstky primátora.

Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. HDK má sedm mandátů, ODS má pět zastupitelů, Piráti také pět. Po třech zastupitelích mají Koalice pro Hradec, KSČM a uskupení Zelení a Změna pro Hradec.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, personální, Hradec Králové, ODS, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, primátor, koalice, Česká pirátská strana, radnice, Hradecký demokratický klub, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti se v Hradci Králové neúspěšně pokusili odvolat primátora Alexandra Hrabálka  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.