Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jaroměři řeší spor o historickou lokomotivu Ringhoffer

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř se od 90. let stará o historickou lokomotivu Ringhoffer. Zdejší nadšenci lokomotivu kompletně zrenovovali, teď ovšem hrozí, že o ni přijdou. Lokomotiva totiž není v jejich vlastnictví a měla by putovat do Národního technického muzea.

Už od 90. let stojí historická lokomotiva Ringhoffer v Železničním muzeu Výtopna Jaroměř. Je jediná svého druhu na světě. Zdejší spolek unikátní lokomotivu z dob první světové války kompletně opravil, jenže není jejím vlastníkem. Tím byl státní podnik Čepro, který ji v loňském roce daroval Národnímu technickému muzeu v Praze. Na případ upozornila Česká televize.

„Je to náročný projekt, který nás stál spoustu let úsilí a práce, aby se lokomotiva opravila,“ řekl pro ČT Bohuslav Škoda z Železničního muzea Výtopna Jaroměř.

K předání lokomotivy Národnímu technickému muzeu zatím nedošlo, jaroměřští železniční nadšenci se mu snaží zabránit. „Naše muzeum je unikátní i v tom, že jsme schopni lokomotivu prezentovat plně v provozu,“ upozorňuje Pavel Černý z železničního muzea. Zdejší nadšenci mají podporu i hejtmana Martina Červíčka (ODS), který se s Národním technickým muzeem nyní snaží jednat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Železniční muzeum Výtopna Jaroměř | Zdroj Česká televize

Štítky železniční muzeum, Výtopna Jaroměř, lokomotiva, Národní technické muzeum, Ringhoffer, spor, Jaroměř, Národní technické muzeum v Praze, Železniční muzeum Jaroměř, Česká televize, první světová válka, Čepro, ODS, Pavel Černý, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hes

Autor zapoměl napsat,že se jedná o unikátní AKUMULÁTOROVOU vlečkovou lokomotivu.

Pátek, 23. dubna 2021, 00:58Odpovědět

Libor Kovárník

Tak tohle je běžný postup NTM. Slušné chování je jim cizí. Na rané zrestaurovali zadarmo historický kluzák s tím, že jej budou moci provozovat a teď chce po nich muzeum peníze za pronájem. Prostě, muzeum národní ostudy.

Čtvrtek, 22. dubna 2021, 23:08Odpovědět

V Jaroměři řeší spor o historickou lokomotivu Ringhoffer  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.