Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát získal v pozůstalostním řízení byt v Hradci Králové plný hodnotných děl

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) získal v pozůstalostním řízení byt 1 + 1 v Hradci Králové – a v něm se ukrýval doslova poklad – hodnotná umělecká díla a hudební nástroje. Úřad předměty nejprve nabídne muzeím, pokud nebudou mít zájem, půjdou díla do aukce.

ÚZSVM získal na základě rozhodnutí soudu byt 1 + 1 v Hradci Králové po muži, který zemřel bez dědiců. Úředníky však po obhlídce bytu čekalo velké překvapení. Byt je totiž v podstatě galerií uměleckých děl a hudebních nástrojů. V bytě byly nalezeny busty, obrazy, litografie, starožitné lustry, porcelánový servis, housle, pianino značky Orfeon nebo malé koncertní křídlo Bösendorfer – tato společnost vyrábí hudební nástroje už od roku 1828 a jde tak o jednoho z nejstarších výrobců klavírů.

„V případě umělecký děl se jedná například o bustu T. G. Masaryka z pálené hlíny od sochaře Vincence Makovského z roku 1936, dále o bustu mladé ženy z pálené hlíny od akademického sochaře, profesora ČVUT a AVU Karla Lidického, litografii s podtiskem od malíře a grafika Maxe Švabinského či grafický list Ruka s růží od akademického malíře, grafika a sochaře Emila Filly. Pravost jednotlivých umělecký děl byla potvrzena soudním znalcem,“ uvedl ÚZSVM.

Úřad umělecká díla nabídne nejprve státním muzeím, pokud žádné neprojeví zájem, půjdou předměty do elektronické aukce pro veřejnost.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚZSVM

Štítky dědictví, stát, umění, hudební nástroje, Hradec Králové, ÚZSVM, umělecké dílo, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, hudební nástroj, Bösendorfer, Tomáš Garrigue Masaryk, Vincenc Makovský, Karel Lidický, Max Švabinský, Emil Filla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anna Kusikova

Mám představu kde skončí , levná koupe,

Čtvrtek, 18. března 2021, 12:53Odpovědět

Stát získal v pozůstalostním řízení byt v Hradci Králové plný hodnotných děl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.