Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Před 75 lety se konal první ples Lékařské fakulty v Hradci Králové, tančilo se až do tří hodin

Lékařská fakulta v Hradci Králové začala učit jen několik měsíců po ukončení druhé světové války. Škola byla velmi chudě vybavena a chyběly učebnice, přesto byli studenti nadšení. Dva měsíce po otevření fakulty proto uspořádali ples.

Tradiční Reprezentační ples Lékařské fakulty v Hradci Králové se pravidelně konal v závěru měsíce února. Ten loňský se mimořádně vydařil, ale během dalších 14 dnů se společenský život u nás i ve světě zastavil. V letošním roce o konání plesu nelze vůbec uvažovat, proto si fakulta alespoň připomíná výročí toho prvního.

„Je důležité na tomto místě zmínit, že LF HK zahájila svoji činnost a provoz 25. listopadu 1945, v poválečné době, kdy se běžný život vzpamatovával z konce světové války a chybělo prakticky všechno – vybavení, učebnice, pedagogové, nicméně zájem ze strany studentů byl veliký. Jak by také ne, české vysoké školy byly několik let uzavřeny a zájemci o vysokoškolské studium netrpělivě čekali na to, až opět zasednou do přednáškových lavic,“ upozorňuje mluvčí fakulty Iveta Juranová.

Na tehdejší situaci vzpomínal i jeden z prvních studentů fakulty a pozdější profesor a přednosta Neurochirgucké kliniky FN HK, Rudolf Malec: „Nejen ústavy, ale i posluchárny byly chudě vybaveny. Ve velké posluchárně jsme měli stoličky bez opěradel, říkali jsme jim dojačky. A na přednášky se chodilo ve velkém počtu, nebyly učebnice, takže jsme se všechno snažili načerpat právě z přednášek.“

„Byla to nejen touha po studiu, která poháněla tehdejší studenty, ale také po životě v „normální“ společnosti, bez válečného strachu a obav o život. Snažili se užívat studentského života se vším všudy, proto se prakticky dva měsíce po otevření fakulty, 29. ledna 1946, konal první reprezentační ples,“ říká Juranová.

Jediným vhodným společenským sálem pro podobnou událost byl pouze sál Střelnice. Díky dochovanému tanečnímu pořádku se dokonce ví, že se tančila polonéza, tango, valčík, slowfox, walz, swing nebo foxtrot.  Tančilo se až do třetí hodiny ranní.

„Přestože jsme začínali ve zcela primitivních podmínkách, byla ta první tři léta do roku 1948 naším nejkrásnějším obdobím, a to nejen proto, že jsme byli mladí,“ vzpomínal pamětník Rudolf Malec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Asociace studentů medicíny

Štítky ples, zábava, historie, lékařská fakulta, Hradec Králové, kultura, druhá světová válka, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 75 lety se konal první ples Lékařské fakulty v Hradci Králové, tančilo se až do tří hodin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.