Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z herců se kvůli pandemii stali youtubeři. Pandemie vytlačila Divadlo Drak na internet, i přesto se dařilo

Divadla v loňském roce dostala stopku. Každé si tak muselo poradit po svém. Například Divadlo Drak přesunulo kompletní tvorbu na internet. S trochou nadsázky lze říct, že se z herců dočasně stali youtubeři. Konkrétně v tomto případě naštěstí pandemie nepřipravila nikoho o práci.

„Pro herce ta situace nebyla vůbec jednoduchá a přímý styk s divákem jim velmi chyběl. Nicméně se zapojili do všech dalších aktivit, které jsme pro své fanoušky připravili například v lektorském oddělení alespoň v on-line formě,“ říká za Divadlo Drak Martina Marková.

Herci divadla tak natočili na internet nespočet videí a tutoriálů v rámci projektu Drak na doma nebo Srdcem drak. Velkým úspěchem bylo i online čtení na pokračování. Závěrem roku se herci zapojili i do natáčení filmové verze inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem. Tu divadlo připravilo jako vánoční poděkování divákům. 

Divadlo Drak hraje prioritně pro malé děti v mateřských a základních školách. Jejich absence tak divadlo zasáhlo i ekonomicky. Jaké konkrétní ztráty za rok 2020 divadlo nesdělilo.

„Bohužel jsme nemohli vyjet na naplánované zájezdy do Koreje, Číny ani Chicaga. Některé festivaly jako například v Bosně, se odehrávaly virtuálně, tím, že jsme zasílali jen záznam představení, který mělo možnost zhlédnout festivalové publikum,“ dodala Marková.

Divadlo tak alespoň vytvořilo program ve své galerii Labyrint. Návštěvníci si zde mohou užít například interaktivní vyprávění Za Příběhem Draku. K dispozici je i venkovní expozice herních prvků.

Do nového roku opět na plno

I do roku 2021 divadlo a herci vstupují plní elánu. Tento týden začínají zkoušet novou inscenaci Kašparův zvěřinec, která bude prvním jarním titulem sezony. Vzniká na motivy autorské předlohy Blanky Josephové Luňákové, která se ujala i její režie.

Čtvrtou a poslední premiérou sezony pak bude autorská inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka na motivy vědeckofantastického dramatu R.U.R. Karla Čapka, které mělo před sto lety v Hradci Králové světovou premiéru.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Drak

Štítky Divadlo Drak, sezona, 2020, online, Internet, natáčení, hodnocení, pandemie, Hradec Králové, kultura, divadlo, herec, youtuber, Martina Marková, Karel Čapek, Tomáš Jarkovský, Betlém, Čína, Bosna a Hercegovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z herců se kvůli pandemii stali youtubeři. Pandemie vytlačila Divadlo Drak na internet, i přesto se dařilo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.