Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úderem poledne se v Galerii moderního umění otevřou dvě nové stálé expozice

Díky rozvolnění protiepidemických opatření mohou být od dnešního dne otevřeny galerie. Toho využije i Galerie moderního umění v Hradci Králové. K vidění v ní budou od dnešního poledne dvě nové netradičně koncipované stálé expozice.

Připravena je dlouhodobá výstava s názvem Posledních padesát let, která je zaměřena výhradně na české umění od sedmdesátých let minulého století. To je v rámci stálých expozic v České republice výjimečným počinem.

Výstava má za cíl představit veřejnosti i umělce a umělkyně střední a mladé generace, kteří se do veřejných sbírek teprve prosazují.

Téměř bez výjimky se výstava věnuje žijícím autorům. Reflektuje ale i nejaktuálnější umělecké dění. Koncepce se ujal kurátor Tomáš Pospiszyl. Projekt vznikl i díky finanční podpoře a záštitě Ministerstva kultury České republiky a také ve spolupráci s Národní galerií Praha. Výstava potrvá do září 2023.

Ve stálé expozici jsou pro návštěvníky připraveny dvě architektonicky upravené místnosti, které umožní nejen promítání dvou děl, ale postupně zpřístupnit další práce z oblasti pohyblivého obrazu. Galerie moderního umění tím položila základ vůbec první systematicky budované sbírce Pohyblivého obrazu v České republice.

Současně s výstavou současného umění bude otevřena také netradičně koncipovaná stálá expozice Minulé století – dvacet osobností. Stojí na specifickém charakteru tvorby dvaceti vybraných umělců a umělkyň. I tato výstava bude zpřístupněna do září 2023.

Při výběru autorů byl kladen důraz na jejich vztah nebo souvislost tvorby s Hradcem Králové nebo oblastí východních Čech. „Velká pozornost je v rámci výstavy věnována ženám, které právě v minulém století dosáhly určité rovnoprávnosti,“ říká ředitel Galerie moderního umění František Zachoval.

Autorkou expozice je Petra Příkazská, kurátorka královéhradecké galerie. „Projekt vznikl s finanční podporou a záštitou Ministerstva kultury České republiky, ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Východočeskou galerií v Pardubicích," dodává ředitel.

Ohodnoť článek

Foto Galerie moderního umění

Štítky Galerie moderního umění, Hradec Králové, otevření, expozice, galerie, moderní umění, výstava, Česko, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Ministerstvo kultury České republiky, Národní galerie v Praze, Tomáš Pospiszyl, Východočeská galerie v Pardubicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úderem poledne se v Galerii moderního umění otevřou dvě nové stálé expozice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.