Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Opusťte paláce, táhněte do práce. Symbolem sametové revoluce se v Hradci Králové stala papírová zeď

Nepalte archívy, svědomí nespálíš. Poroučíme větru, dešti - platí už jen v Bukurešti. Špinavými vlaky k čistým zítřkům. Opusťte paláce, táhněte do práce. Tyto a řadu dalších hesel a vtipných vzkazů nechali studenti a dobrovolníci na papírové zdi, která v prosinci 1989 vznikla spontánně v Hradci Králové.

12. prosince 1989 začala na tehdejším Gottwaldově náměstí (dnešním Ulrichově) spontánní stavba zdi z papírových krabic. „Asi dvacet metrů dlouhá zeď tehdy vyrostla, aby od sebe symbolicky oddělila moc komunistickou (sídlo OV KSČ ve Steinského paláci) od sídla městského národního výboru a bezpečnostních orgánů na protější straně náměstí,“ přibližuje připomínku rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

Na krabicích byly napsané výzvy i vtipná hesla – prosíme, odkládejte použité soudruhy do připravených krabic nebo vydržíme až do Vítězného února.

V loňském roce na Ulrichově náměstí vyrostla papírová zeď znovu, jako připomínka třicetiletého výročí sametové revoluce. Stavba zdi se ale neobešla bez komplikací. Nejprve zeď rozmočil déšť tak, že se zhroutila. Studenti museli vyhodit zhruba 700 krabic a začít se stavbou zdi znovu od začátku. Následně zeď shodil silný vítr. Přesto se studenti a další dobrovolníci nevzdali a do třetice vystavěli zeď čítající zhruba 900 krabic.

Loňské akce se zúčastnili i aktéři tehdejších událostí. „Chválím současné studenty, že si stavbou zdi vzpomněli na naši ideu. Atmosféra je zde úžasná,“ řekl tehdejší studentský vůdce listopadové revoluce v Hradci Králové a později regionální politik Jindřich Vedlich.  

Kvůli pandemii koronaviru probíhají dnešní oslavy 17. listopadu především online.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové | Zdroj Univerzita Hradec Králové

Štítky Sametová revoluce, 17. listopad, Hradec Králové, KSČ, palác, Bukurešť, Kamil Kuča, Univerzita Hradec Králové, pandemie covidu-19, Jindřich Vedlich, Listopadová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opusťte paláce, táhněte do práce. Symbolem sametové revoluce se v Hradci Králové stala papírová zeď  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.