Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cenu Františka Ulricha za rok 2019 získal v Hradci Králové Jan Petrof

Královéhradecká radnice včera po sedmadvacáté udělila výroční ceny. Nejvyšší ocenění, Cenu Dr. Františka Ulricha za rok 2019, získal Jan Petrof, který celoživotně přispíval k rozvoji průmyslu, společenského života a udržení rodinné firmy vyrábějící klavíry a pianina v Hradci Králové. Cen bylo celkem šest, jejich předávání plánované na jaro bylo odloženo kvůli pandemii koronaviru.

Radnice uděluje výroční ceny od roku 1993. Ulrichova cena je za celoživotní dílo kulturního, vědeckého, sportovního nebo společenského významu. Ceny město rozdává na základě návrhů občanů a institucí, udělení posuzují odborné komise a schvalují zastupitelé města.

"Každoročně se předávání výročních cen konalo na jaře, letos jsme jej z důvodu pandemie přesunuli na září a do poslední chvíle jsme doufali, že se nic nepokazí a akce se bude moci uskutečnit. Povedlo se, ačkoliv jsme již společenský večer museli absolvovat v rouškách," uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Další ocenění, Primus inter pares (První mezi rovnými), získala Blanka Vávrová za dlouhodobou speciální pedagogickou činnost a práci s dětmi s mentálním i kombinovaným postižením a poruchami autistického spektra. Událostí roku 2019 se podle hlasování veřejnosti stala rekonstrukce a znovuotevření schodiště Bono publico.

Cenu primátora za studentskou tvůrčí práci 2019 si v oborech přírodovědných, technických a zdravotnických odnesl student Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové v oboru chirurgie David Astapenko. Druhou kategorií byly obory humanitní, společenské a pedagogické, kde uspěla studentka Univerzity Hradec Králové oboru Grafická tvorba - multimédia Alžběta Dvořáková. Nominovaní studenti, kteří se nestali laureáty ceny, obdrželi medaili města Hradce Králové.

Udělena byla i cena v oblasti sportu

Výroční cenu v oblasti sportu s názvem Hradecká sportovní cena získal tělesně handicapovaný sportovní střelec a člen královéhradeckého Sportovněstřeleckého klubu Tomáš Pešek.

Hradeckou múzu za významný počin v kultuře získala inscenace Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou uvedená v Divadle Drak. Inspirací pro tuto inscenaci se stala kniha Zeď vyprávěná jako autobiografický příběh výtvarníka, ilustrátora a autora knih pro děti Petra Síse a vzpomíná na období druhé poloviny 20. století za železnou oponou. Divadlo Drak tuto knihu zinscenovalo ve formě vizuální grotesky s cílem přiblížit nejmladší generaci nelehkou dobu totality, uvedli zástupci radnice.

"Letos jsme poprvé zvolili jiný typ cen, oproti loňským keramickým jsme se rozhodli pro modernější verzi, ocenění ve tvaru velkých skleněných krychlí. Stejné zůstávají ceny Primus inter pares a Cena Dr. Františka Ulricha," sdělil Hrabálek.

Autoři | Foto hradeckraloveorg.cz/Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, ocenění, Hradec Králové, František Ulrich, pandemie covidu-19, kniha, Alexandr Hrabálek, Divadlo Drak, ODS, Železná opona, Petr Sís

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Františka Ulricha za rok 2019 získal v Hradci Králové Jan Petrof  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.