Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V prostorách Muzea východních Čech je výstava s názvem Skoletí. Připomíná letošní 100. výročí existence sklářské školy v Železném Brodě

Sklářská škola z Železného Brodu se v rámci svého 100. výročí vrací symbolicky znovu do Hradce Králové. Spojitostí s železnobrodskou sklářskou školou je hned několik. Nejdůležitější a nejdéle trvající je spojení se Sklářským ústavem v Hradci Králové. Výstava, která probíhá v Muzeu východních Čech , je pojmenována Skloletí.

Právě se Sklářským ústavem v Hradci škola nepřetržitě pracuje od jeho založení, ke kterému došlo v roce 1923. V budově hradeckého muzea představila železnobrodská sklářská škola výsledky své práce už v roce 1929 na výstavě Nové sklo.

V těchto dnech škola prezentuje sloganem Skloletí výběr toho nejlepšího z poslední dekády své činnosti.

Na výstavě najdete všechna výtvarná oddělení školy a symbolicky i důležité obory technologie skla a aplikované chemie. Ty se sice nemohou pochlubit vizuálně atraktivními výsledky, ale jsou nedílnou součástí školy.

Reprezentativní výběr studentských děl na výstavě Skloletí zpřístupňuje návštěvníkům zajímavé umělecké artefakty, ale také možnosti zpracování skla v technikách broušeného, rytého a malovaného skla, skleněné tavené plastiky, šperky či bižuterii nebo hutně tvarované skla. Obor produktového designu je na výstavě zastoupen modely a prototypy z materiálů, s nimiž během studia žáci pracují – tedy papír, dřevo, plast, kov a samozřejmě sklo“, doplňuje kurátorka Petra Hejralová.

Výstava nabízí i možnost srovnání současných děl s řadou vystavených historických artefaktů. Mezi nimi jsou i díla vystavená na výstavě Nové sklo.

 „Od počátku své existence škola důsledně dbala o budování svého renomé četnými prezentacemi sklářských výrobků na domácích i mezinárodních výstavách,“ říká ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Jan Hásek.

Železnobrodská sklářská škola má na svém kontě několik důležitých prvenství. Byla vědomě založena jako první odborná sklářská škola v nově vzniklé Československé republice (1920) s úkolem „připravit žáky k samostatné práci v uměleckém sklářství a  dát jim zároveň základní obchodní vzdělání pro samostatné podnikání”.

Zároveň jde o největší sklářskou školu v Evropě, která má vlastní sklářskou huť a pokrývá téměř všechny horké i studené techniky uměleckého zpracování skla.

Studenti a pedagogové školy některé obory prakticky představí v rámci 13. ročníku Královéhradecké muzejní noci. Ta se v Muzeu východních Čech v Hradci Králové bude konat 23. října 2020.

Ohodnoť článek

Foto muzeumhk.cz

Štítky Muzeum východních Čech, výstava, Sklotetí, Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, studenti, sklo, Hradec Králové, Jan Hásek, Muzejní noc, Evropa, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostorách Muzea východních Čech je výstava s názvem Skoletí. Připomíná letošní 100. výročí existence sklářské školy v Železném Brodě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.