Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hradecké Bílé věži se zítra rozezní zvon Augustýn. Půjde o vyjádření díků všem v první linii

V týdnu se otevřela po dvou měsících v historickém centru Hradce Králové Bílá věž. A rovnou za zvuku fanfár. Otevírací doba bude zatím od středy až do neděle. Zítra se na věži rozezní, úderem 9. hodiny, zvon Augustýn jako výraz díků všem, kteří bojovali v první linii proti koronavirovému onemocnění.

Zvon Augustýn, který patří mezi třetí největší zvon v republice, lze slyšet jen několikrát do roka. Především při významných příležitostech. Naposledy se rozezněl 1. ledna 2020. "Zvon Augustin se opět po dlouhé odmlce rozezní v první den po ukončení nouzového stavu," řekla Lucie Šubrtová z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Přibližně osmitunový zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509. Dlouhých 72 let zvonil ve zvonici na hřbitově u svatého Ducha. Od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže. V roce 2008 byl opět vysvěcen a znovu začal po více než 40 letech zvonit.

Otevírací doba dominanty města bude omezena pravděpodobně až do konce května , případně do odvolání. Navštívit ji budete moci od středy do neděle od 10:00 do 18:00. Poslední vstupy jsou možné hodinu před koncem otevírací doby, tedy v 17:00.

První veřejné zvonění se bude konat 3. července při výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866.

Vstup na Bílou věž se řídí přísnými hygienickými pravidly. Smí se do ní jen se zakrytými ústy a nosem a samozřejmostí je i dezinfekce. Současné omezení otevíracích dní platí do odvolání, výhledově do konce května.

„Doufáme, že s příchodem letních měsíců a pozitivním vývojem koronavirové situace dojde opět k rozšíření na obvyklý celotýdenní provoz," uvedla Šubrtová. Za normálních okolností je Bílá věž až na výjimky otevřena po celý rok. Na symbol města vystoupá ročně tisíce lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.cz / Bila.vez

Štítky Hradec Králové, Bílá věž, první linie, Bílá věž (Hradec Králové), bitva u Hradce Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradecké Bílé věži se zítra rozezní zvon Augustýn. Půjde o vyjádření díků všem v první linii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.