Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Na Dobrošově se po zimě pokračuje s opravou pevnostních objektů

Předválečná pevnost Dobrošov na Náchodsku, je po zimě opět v obležení dělníků. Opravují se pevnostní objekty. Na podzim v nich byly práce kvůli ochraně netopýrů zastaveny. Přes zimu se pracovalo na nadzemním objektu budoucího návštěvnického centra. Rekonstrukce byla zahájena loni v létě a skončit má v červnu 2021.

Letos se počítá se sanací ostatních pevnostních objektů, v objektu Zelený se vybuduje výtah a udělají se rozvody inženýrských sítí. Do konce letošního roku má být hotové i bezbariérové návštěvnické centrum se sociálním, technickým a technologickým zázemím pevnosti. Aktuálně je ve fázi hrubé stavby. V projektu, je kromě stavebních úprav i obnova expozice a rozšíření o nové expozice v nadzemních objektech pevnosti nebo osvětlení.

Celkové náklady, se dostanou na více než 94 milionů korun. Rovných 65,5 milionu půjde z dotací.

Pevnost v Dobrošově, se začala stavět v září 1937, na ochranu republiky proti nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů. V době protektorátu byla pevnost uzavřena a po roce 1945 byla opuštěna až do 60. let. První návštěvníci do pevnosti mohli1. května 1969.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pevnostdobrosov.cz

Štítky pevnost Dpbrošov, oprava, Náchodsko, návštěvnické centrum, pevnost, Dobrošov, okres Náchod, Nacistické Německo, Německo, Československo, Mnichovská dohoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dobrošově se po zimě pokračuje s opravou pevnostních objektů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.