Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvedlo Kunderovu hru o moci a její mámivosti

Klicperovo divadlo v Hradci Králové dnes uvedlo v režii Vladimíra Morávka premiéru hry Ptákovina od Milana Kundery. Svoji druhou divadelní hru napsal v roce 1966, zabývá se v ní mocí.

Moc dokáže omámit obyčejného člověka a dokáže ho zničit. Z nudy ředitel školy nakreslí žlutý kosočtverec na tabuli. Když se událost začne následně vyšetřovat, ředitel se tím baví.

Už ho znechucuje svět, kde všichni donášejí na každého a každý musí pořád jen předstírat. V tu chvíli se také zamiluje do mladé učitelky Evy, která pochopí podstatu jeho chování.

Po roce 1968 komunisté hru stáhli z repertoáru všech divadel. Po roce 1989 se hrála pouze jednou, a to v pražském Činoherním klubu. Kundera si nepřál, aby hru divadla uváděla.

"A právě Klicperovu divadlu se dostalo té cti a jedinečné příležitosti tuto skvělou hru nastudovat. S touto hrou se na hradecké jeviště vrací bývalý dlouholetý šéf Klicperova divadla a oceňovaný režisér Vladimír Morávek," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Hra Ptákovina se původně jmenovala Dvě uši, dvě svatby a pod tímto názvem se také v květnu 1969 hrála ve Státním divadle v Brně v režii Rudolfa Jurdy.

Hra má 36 obrazů. Režisér do ní obsadil Petra Jeništu, Jiřího Zapletala, Natálii Holíkovou, Kamilu Sedlárovou, Zoru Valchařovou nebo Williama Valeriána. Scénu navrhl Daniel Dvořák, hudbu složil David Smečka a kostýmy vytvořila Eva Morávková.

Další premiérou bude 30. prosince odložená říjnová premiéra hry Spáč. Původně měla vycházet z filmu Woodyho Allena Spáč, ale divadlo na ni nemělo schválená práva. Inscenace se proto inspiruje knihou Až spáč procitne anglického spisovatele Herberta George Wellse.

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, Milan Kundera, Vladimír Morávek, Eva Morávková, Činoherní klub, Herbert George Wells, Woody Allen, Martin Sedláček, Zora Valchařová-Poulová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvedlo Kunderovu hru o moci a její mámivosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.