Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská metropole už se oblékla do vánočního kabátu. Stromy budou tentokrát domácí

Zatímco většina obchodních center díky marketingu vyzdobí své budovy vánočními prvky už klidně začátkem října, ta pravá adventní atmosféra se i díky pouliční městské výzdobě v Hradci spouští skutečně až prvním adventním víkendem. Jinak tomu nebude ani letos, symbolické první rozsvícení proběhne příští neděli na Masarykově náměstí.

Samotná výzdoba města různými vánočními prvky především na pouličním osvětlení, ale také třeba světelnými řetězy na několika stromech nejen v centru Hradce Králové, probíhá vždy už od poloviny října. „Pro letošní rok je nachystáno 142 motivů v podobě vloček, hvězd a chocholů rozvěšených na sloupech veřejného osvětlení. Zdobí se 34 vzrostlých stromů a chystají se také světelné řetězy s více než dvaceti a půl tisíci diodami. Letos jsme také nakupovali nové kusy, většinou šlo o ty, které byly z dřívějška nějak poškozené a bylo je třeba vyměnit. Nakoupily se led řetězy a denní výzdoba na řezané stromy v podobě koulí a hvězd,“ rozebírá vánoční výzdobu ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Tradičně poslední úterý v týdnu před první adventní nedělí dochází na přepravu a následné vztyčení vánočních stromů, poslední roky tomu tak je hned pro tři náměstí, a to pro Velké náměstí, Masarykovo náměstí a náměstí 28. října. Velká porce příprav a plánování převozu trojice krásných kolosů si vždy žádá pochopitelně také hodně času. Letos by však Technické služby města Hradec Králové, které každoročně převoz stromů obstarávají, chtěly tento proces uskutečnit pouze v jeden den. 

„Díky tomu, že jsou tentokrát všechny tři stromy přímo z Hradce, tak chceme jejich instalaci zvládnout během jednoho dne. Práce by měly probíhat od brzkého rána do pozdního odpoledne. V místech plánovaného umístění stromů i jejich vyzvednutí bude muset být omezeno parkování. Kromě samotných náměstí a jejich okolí se to bude týkat i ulic Albertova, Wolkerova, Vrchlického, Všehrdova, Hálkova, U Koruny a Sukových sadů. Žádáme všechny spoluobčany, aby dodržovali dopravní značení, neboť všechna překážející vozidla budou muset být odtažena, aby nedošlo k jejich poškození. Současně žádáme všechny účastníky provozu, kteří se potkají s kolonou přepravující vánoční strom, aby dbali pokynů našich pracovníků,“ říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Rozsvícení vánočního stromu i s doprovodným programem 

O první adventní neděli 1. prosince se pak celá krajská metropole letos poprvé rozzáří ve vánočním hávu. Tentokrát se tak stane na pokyn hradeckého primátora Alexandra Hrabálka přímo z Masarykova náměstí. „Odpolední kulturní program začne v neděli v 16 hodin. Předvánoční náladu také vytvoří Školní smíšený pěvecký sbor při Biskupském gymnáziu a Církevní ZUŠ v Hradci Králové,“ odkrývá program ředitel HKVS Miroslav Franc. Tradiční vánoční trhy se pak v Hradci Králové uskuteční od 13. do 22. prosince na Masarykově náměstí. „Novinkou letošního roku jsou vánoční farmářsko-potravinářské trhy, které se budou konat ve čtyřech termínech, 14., 17., 19., a 21. prosince na Baťkově náměstí,“ dodává Franc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ondřej Novotný

Štítky Vánoce 2019, vánoční výzdoba, vánoční stromy, advent, Hradec Králové, strom, vánoční stromek, Tomáš Pospíšil, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská metropole už se oblékla do vánočního kabátu. Stromy budou tentokrát domácí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.