Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Snížení dotace zlomilo festivalu na jednom břehu vaz. Akce po 17 letech v Hradci končí

Kulturní akce v letošním roce dostávají v Hradci na frak. Po konci několika kulturních událostí se přidala další. Festival Na jednom břehu skončil kvůli neshodě s městem, které se rozhodlo, že kulturním akcí výrazně sníží dotace.

"Milí přátelé, po nedávném setkání s primátorem města a paní náměstkyní je více než jasné, že avizované krácení dotační podpory města se již nezmění, vedení ze škrtů neustoupí, ač nás morálně podporuje, finančně již více nepomůže. Dle mínění našich představitelů jsou naše výzvy k přehodnocení tohoto rozhodnutí dokonce nemorální, trasparentnost hlasování komise Reginy, na které jsme poukázali, je nepřípustná a tak festival Na jednom břehu, jak jej znáte z posledních let, již v příštím roce nezažijete", napsali pořadatalé akce na facebooku.

Vedení města Hradce Králové se setkalo s některými zástupci kulturních akcí zařazených do Calendaria Regina. Společně probrali systém hodnocení přerozdělovaných dotací a rovněž možnost, jak ho vylepšit. Výše dotací, která byla zastupiteli odsouhlasena, se nijak měnit nebude.

"Dle slov paní náměstkyně, jsme tuto změnu v grantové politice dokonce měli očekávat již s nástupem nového vedení. Možná má pravdu. Pokud bychom znali krom volebních programů i skutečný záměr a složení členů komise pro Reginu, nominované z řad politických stran, nikoliv odborné veřejnosti, asi bychom se na tuto situaci lépe připravili již zjara," dodali pořadatelé.

Ochuzený nezůstal v podstatě nikdo. Kromě akce Rock for People přijdou o desítky tisíc Slavnosti Královny Elišky, Jazz Goes to Town, Sborové Slavnosti, nebo Open Air. To je výčet jen mála akcí, které příští rok musí počítat s menší dotací.

"Díky za sedmnáct let nadšení a nadějí. Festival s rostoucí organizací, kvalitou i návštěvností v této fázi končí. Zkrácená podpora města má důsledky na celkový hospodářský výsledek a ten je bez vzrůstající či přinejmenším stabilní podpory příliš riskantní. Chceme poděkovat všem dosavadním partnerům a hlavně Vám, fanouškům a divákům. Nadále bychom rádi přinášeli do Hradce zajímavé počiny v oblasti world music, jazzu a dalších žánrů jednorázovými koncerty, jenž díky krytým klubovým prostorům nejsou tak obtížně financovatelné a riskantní." napsali na závěr pořadatelé akce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky festival, Na jednom břehu, dotace, konec, Hradec Králové, akce, kulturní akce, Rock for People, Slavnosti královny Elišky, Jazz Goes to Town, Facebook, Regina

Snížení dotace zlomilo festivalu na jednom břehu vaz. Akce po 17 letech v Hradci končí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.