Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede v sobotu první premiéru nové sezony

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu 19. října uvede první premiéru sezony 2019/2020. Sci-fi komedii Woodyho Allena Spáč v režii Adama Skály diváci uvidí ve Studiu Beseda. Podle informací z divadla je začátek v 19:00.

Jde o adaptaci filmové komedie z roku 1973, ve kterém si hlavní role zahráli Woody Allen a Diane Keatonová. "Režisér Adam Skála spolu s dramaturgem Klicperova divadla Martinem Satoranským, vytvořil úplně první dramatizaci tohoto filmové scénáře, a Klicperovo divadlo tak bude mít tu čest uvést tuto hru ve světové premiéře," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Hra Spáč je příběhem obyčejného muže, který se jednoho dne podrobí banální operaci žaludečních vředů. Operace ale nedopadne tak, jak sám čekal a o 200 let později jej skupina vědců probudí z kryogenního spánku. "Miles Monroe se dozvídá, že svět už dávno není tím, čím býval. V čele státu stojí vševidoucí vůdce, policii potkáte na každém kroku, a když vybočujete z řady, přeprogramují vám mozek. Miles by se nejradši opět uložil ke spánku, namísto toho se z dříve bezvýznamného občana stane nejhledanější muž na světě," uvedlo divadlo v tiskové zprávě.

První ze sedmi premiér 

Režisér a scénárista Woody Allen využil "svět budoucnosti" k tomu, aby zkritizoval takřka všechny ideologie a politické postoje, které se začátkem 70. let minulého století kritizovat daly. Také v nové adaptaci Klicperova divadla je snaha pojmenovat ožehavé problémy dnešního světa a v duchu filmové předlohy si z nich spolu s diváky udělat legraci.

V rolích vědců, kteří "zmraženého" Milese objeví a po 200 letech probudí, se představí herci Filip Richtermoc a Jan Vápeník. Hedonistického kamaráda Luny s altruistickými sklony ztvárňuje Lubor Novotný. Na jevišti se objeví také Michala Gatialová, Michal Lurie, Vojtěch Říha a William Valerián.

Hudební angažmá připravil Jan Šikl, kostýmy navrhla Eva Justichová, scénografii dostala na starost Tereza Gsöllhoferová a pohybové spolupráce se ujal Martin Pacek.

V divadelní sezoně 2019/2020 uvede Klicperovo divadlo sedm premiér, včetně té sobotní. Druhou premiérou nadcházející sezony bude 26. října na hlavní scéně tragikomedie Strýček Váňa od Antona Pavloviče Čechova v režii Ivana Krejčího.

Autoři

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, FOTO, Klicperovo divadlo, Woody Allen, Diane Keatonová, Martin Sedláček, Anton Pavlovič Čechov, Martin Pacek, Ivan Krejčí, Filip Richtermoc, Vojtěch Říha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede v sobotu první premiéru nové sezony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.