Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dělníci opravují část hradeb Josefova, cihly jsou z Lotyšska

V barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku stavbaři opravují severovýchodní úsek hradeb. Odstraňují například nepůvodní části poškozeného zdiva nebo objekty a prvky, které vznikly pozdější přístavbou. Potvrdili to dnes zástupci radnice. Současná oprava se týká zhruba jedné šestiny opevnění, které je kolem pevnostního města.

Rekonstrukce za více 130 milionů korun s DPH je rozdělená do několika etap, začala v září a je nejrozsáhlejší akcí svého druhu ve městě za poslední roky. Více než 80 procent nákladů pokryje dotace EU.

"Cílem je uvést hradbu do původního stavu. Musí se také vytěžit jíl nahoře hradeb, nahradit poškozené římsy, vybourat poškozené cihly až do zdravého jádra a znovu to dozdít, zpevnit jílový val," řekl dnes starosta Jaroměře Josef Horáček.

Dělníci nyní pracují v oblasti hradebního nádvoří, kde se každé léto koná hudební festival Brutal Assult. "Odstraňují se nepůvodní cihly. Půjde se do hloubky půl metru tělesa. Přepokládám, že s vyzdíváním začnou příští rok," řekl Milan Libich, který má na starosti stavební dozor.

Musí se postupovat ručně

Stavbaři musí na dozdění použít cihly vyrobené speciální technologií tak, aby se svým vzhledem a vlastnostmi, co nejvíce podobaly původním, tzv. šancovkám. Radnice našla výrobce, který takové podmínky splňuje, až v Lotyšsku. Podmínkou bylo také to, že musí jít o ručně tlačené cihly, nikoli strojové.

"U nás není nikdo, kdo by je byl schopen v požadované kvalitě a ceně vyrobit. Jde o malinko jinou směs, každá cihelna používá vlastní recepturu. Cihly z Lotyšska jsou nejvíce podobné původním," řekl Libich. Podle něj je dodavatelem cihel česká firma.

Pro pozdější vyzdívky byly často použity menší a méně kvalitní cihly, používána byla i nekvalitní malta. "Pořádně to ani nedrží, cihly (stavbaři) loupou po velkých kusech. Odpadává při tom více materiálu, než se předpokládalo, proto lze očekávat vícenáklady," řekl Libich.

Snaha zamezit chátrání

Rekonstrukce má zabránit dalšímu chátrání opevnění a napravit havarijní stav hradeb. Opravy se budou týkat hlavně bastionů a zdí včetně pískovcových říms, výplní otvorů a prachárny. Stavební práce vyjdou na 124 milionů korun včetně daně. Zbytek připadá na projektovou dokumentaci, stavební dozor a další záležitosti.

Pevnostní město Josefov je městskou památkovou rezervací. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek. Pevnost vznikla z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem roku 1780 a o sedm let později byla předána jako bojeschopná. Poté se dál modernizovala, a to až do roku 1850, kdy zažívala největší rozkvět.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, správa, stavby, památky, pevnost, Josefov, FOTO, cihla, Lotyšsko, opevnění, Jaroměř, okres Náchod, Pevnost Josefov, Evropská unie, Jiří Ruda, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Prusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci opravují část hradeb Josefova, cihly jsou z Lotyšska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.