Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Gripeny zahájily leteckou přehlídku CIAF v Hradci Králové

Přeletem dvou stíhacích letounů gripen nad hradeckých letištěm začala dnes dvoudenní letecká akce CIAF. Letos návštěvníci uvidí přes 40 strojů v letových i pozemních ukázkách. Do Hradce Králové přijeli letci z pěti zemí. Potvrdil to mluvčí akce Tomáš Otruba.

"Počasí nám letos přeje, má být krásně celý víkend. Koncepce programu je v posledních letech stejná, snažíme se nabídnout vývojový průřez leteckou technikou od předválečné doby po moderní proudové stíhací stroje nebo lehké cvičné ultralighty," řekl Otruba.

Diváci zatím měli možnost vidět letouny gripen, viděli přílet akrobatické formace Breitling Jet Team na letounech L-39 Albatros, MiG 15 nebo letoun Jungmaister. Společně se proletěly americký jednomotorový víceúčelový dvoumístný hornoplošník Piper Cub a Blériot. Doprovázela je hudba ze seriálu Muži na křídlech, který vznikl v 70. letech minulého století.

Do Hradce Králové přijeli a přiletěli zástupci pěti států, České republiky, Slovenska, Německa, Francie a Itálie. Program bude stejný oba víkendové dny. Letecká přehlídka existuje od roku 1993. "Počet strojů klesl před pár lety, kdy se přehlídka zmenšila, ale standard 40 až 50 letadel si držíme," řekl Otruba.

Vstupné na den je 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma, parkovné není v ceně a stojí 100 korun na den. Královéhradecký dopravní podnik posílil na letiště autobusovou linku, která návštěvníky dopraví až k branám areálu.

Letecká přehlídka do Hradce Králové v minulých letech lákala desítky tisíc příznivců letectví, ale v posledních letech zájem klesá. Například loni dorazilo 12.000, předloni 20.000 a v roce 2016 na 40.000 lidí.

 

Autoři

Štítky ČR, zábava, letectví, CIAF, Hradec Králové, FOTO, Tomáš Otruba, Breitling Jet Team, Německo, L-39 Albatros, MiG-15, Francie, Česko, Itálie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gripeny zahájily leteckou přehlídku CIAF v Hradci Králové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.