Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Divadlo Drak zahajuje letní sezónu v šapitó inscenací Faust

V červnu 2018 uvedlo Divadlo Drak představení Faust. Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského měla premiéru během minulého ročníku královéhradeckého divadelního festivalu „Divadlo evropských regionů“. Po roce budou mít diváci opět možnost tuto inscenaci vidět.

Faust Divadla Drak je titulem v mnoha ohledech zajímavým. Jeho reprízy mohou diváci vidět jen několik týdnů v roce, protože se hraje pouze v divadelním šapitó, na jeho nastudování se podílel celý divadelní soubor, a stalo se tak u příležitosti šedesátého výročí založení Divadla Drak. Jeho inscenováním si pak tato hradecká loutková scéna připomněla své kočovnické a jarmareční kořeny.

„Faustovské téma je téma, které je s loutkovým divadlem neodmyslitelně spjato od jeho prvopočátků. Příběh doktora Fausta, který upsal svou duši ďáblu, se za staletí dočkal bezpočtu lidových loutkářských variací. K těm nejslavnějším – s úctyhodnými 273 reprízami – patří představení Johanes doktor Faust, které na prknech divadla Drak zinscenoval legendární Matěj Kopecký. A právě tato verze, jak ji podle loutkářských tradic, starých rukopisů a Matěje Kopeckého obnovil Prof. Dr. Jindřich Veselý, se nám stala východiskem pro inscenaci.“ uvedl k představení jeden z autorů, dramaturg Tomáš Jarkovský.

Po roce budou mít diváci opět možnost vidět tuto inscenaci 8., 14., 15. a 16. června anebo v dalších reprízách během jubilejního 25. ročníku festivalu „Divadlo evropských regionů“. Všechna představení se odehrají v prostředí divadelního šapitó umístěného přímo před Divadlem Drak.

„Těší nás, že se inscenace setkala s nemalým ohlasem jak u diváků tak u odborné veřejnosti, o čemž svědčí i pozvání na třetí největší divadelní festival u nás „Divadelní svět Brno“ a doufáme, že se červnové reprízy opět stanou pro návštěvníky nevšedním divadelním zážitkem.“ pozvala diváky na červnová představení Fausta ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.

Tisková zpráva

Štítky divadlo, Drak, Hradec, Faust, představení, Tomáš Jarkovský, Divadlo evropských regionů, divadelní festival, Matěj Kopecký, Jindřich Veselý, Divadlo Drak, léto

Divadlo Drak zahajuje letní sezónu v šapitó inscenací Faust  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.