Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bio Central uvede záznam nejnovější inscenace Národního divadla Londýn "Vše o Evě"

Šest Oscarů včetně toho za nejlepší film získal v roce 1951 snímek Vše o Evě, nestárnoucí „studie zlomyslnosti ostrá jako jehla“. Letos se drama hollywoodského klasika Josepha L. Mankiewicze přesunulo na jeviště, v nadčasové moderní úpravě jednoho z nejžádanějších režisérů dneška, Belgičana Iva van Hoveho. Stylové představení se díky cyklu divadla v kině NT Live představí v záznamu i v Biu Central. Představení začíná 25. dubna ve 20:30 hodin.

Iva van Hove - autor velebené inscenace Pohled z mostu, známé také z NT Live, do hlavních rolí odkvétající star a její mladé fanynky odhodlané být jako ona obsadil dvě televizní a filmové hvězdy, Gillian Anderson (Akta X, NT Live: Tramvaj do stanice Touha) a Lily James (Popelka, KBTG Live: Romeo a Julie).

Hvězda seriálů Akta X a The Fall Gillian Anderson se na jevišti naposledy objevila ve velké tragické roli Blanche DuBois v mistrovském kusu Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha. A nebyla si jistá, že podobnou šťavnatou a komplikovanou postavu zase najde. Než jí její nový partner, scenárista a dramatik Peter Morgan navrhl, aby uvažovala o adaptaci slavného filmu Vše o Evě a o roli stárnoucí divy Margo, kterou si jako první zahrála Bette Davis.

Plány na divadelní verzi příběhu o rivalitě, žárlivosti a touze po slávě, který původně vznikl jako povídka od Mary Orr, už dlouho chovala i vlivná producentka Sonia Friedman. Právě její společnost, která stojí např. za hity Harry Potter a Prokleté dítě nebo Hamlet s Benedictem Cumberbatchem, také Vše o Evě nakonec letos dovedla na jeviště divadla Noël Coward v londýnském West Endu. V režii Iva van Hoveho, jenž pro britské divadlo adaptoval už filmy Posedlost a Síť.

O vztazích, závislostech, moci a jedech

Podle oceňovaného belgického režiséra, s nímž po úspěchu radikální verze Pohledu z mostu chce spolupracovat řada herců, Vše o Evě vypráví o divadle a vztazích a závislostech, které si v něm lidi vytváří. „Jedním z témat je i zneužití moci. Vidíte, jak se ostatní snaží dominovat a ovládat život Evy, a pochopíte, že se to samé stalo i Margo. Je to cyklus života, nic není navždy,“ uvedl režisér pro časopis Vogue. „Příběh využívá našich obav, že jsme jen komoditou, našich strachů, které cítíme, když máme špatný den. Zkoumá jedy, které tento byznys otravují,“ doplňuje ho představitelka snaživé Evy, herečka Lily James.

Tisková zpráva

Štítky Bio Central, promítání, divadlo, Hradec, Vše o Evě, Královské národní divadlo, film, režisér, představení, Joseph L. Mankiewicz, Ceny Oscar, Gillian Andersonová, Lily James, Akta X, Tramvaj do stanice Touha

Bio Central uvede záznam nejnovější inscenace Národního divadla Londýn "Vše o Evě"  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.