Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede premiéru Moliérova Lakomce

Královéhradecké Klicperovo divadlo uvede v sobotu 16. března na hlavní scéně premiéru komedie Lakomec v režii Michala Háby. Představení začne v 19:00, informoval o tom mluvčí divadla Martin Sedláček. Slavná Moliérova komedie je čtvrtou premiérou sezony 2018/2019.

„Tato geniální hra je i po více než 350 letech považována za špičku komického žánru a ze své vtipnosti a trefnosti neztrácí nic ani v dnešních dnech," uvedl Sedláček.

Tvůrci Lakomce zvolili k této klasické látce moderní a netradiční přístup. Zároveň se nechali inspirovat italskou lidovou commedií dell'arte, postavenou na výrazných typech a precizních komických výstupech, která i Moliérovi sloužila jako studnice vtipů, gagů a komických situací. „Moliérovy hry jsou dodnes klasikou, rozhodně ale ne suchou, mrtvolnou. A těžko mohou být 'jen' příjemnými komediemi k pobavení. Těším se, co na naši interpretaci řeknou diváci," uvedl Hába.

V hlavní roli hamižného Harpagona se divákům představí Filip Richtermoc, jeho děti Elišku a Kleanta hrají Kryštof Bartoš a Natálie Holíková. V roli úslužného správce Kleanta, Eliščina nápadníka, se diváci mohou těšit na Matěje Anděla, Marianu ztvární Anna Peřinová. Helena Korejtková dodá půvab prohnané dohazovačce Frosině. V roli sluhy Štiky a pana komisaře diváci uvidí Miroslava Zavičára, v roli podvodníčka Šimona a ctihodného pana Anselma pak Františka Staňka. Dobráckého kuchaře Jakuba ztělesní Zora Valchařová Poulová.

Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský. Hudební angažmá připravil Jindřich Čížek, scénu navrhla Adriana Černá.

V sezoně 2018/2019 uvede divadlo sedm premiér. Pátou bude 23. března hra Fernando Krapp mi napsal dopis, režírovat ji bude Jan Holec. U posledních dvou premiér nastává změna. Předposlední premiérou bude 18. května Malý říjen v režii Šimona Cabana, původně byla plánována až na 1. června jako poslední této sezony. Místo dříve avizované adaptace Tří kamarádů divadlo uvede 1. června českou premiéru inscenace Finský kůň v režii Petra Štindla. Touto premiérou sezona skončí.

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, komedie, Martin Sedláček, Šimon Caban, představení, Filip Richtermoc, Kryštof Bartoš, František Staněk, Petr Štindl, Matěj Anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede premiéru Moliérova Lakomce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.