Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Hradecku vzniká film o královně Elišce Rejčce, natáčí ho parta nadšenců

Na Hradecku vzniká nezávislý hraný film o královně Elišce Rejčce. Snímek o významné ženě, která je rovněž známá jako Richenza, začala natáčet parta nadšenců v loňském roce. Zatím štáb absolvoval sedm natáčecích dní z naplánovaných dvaceti. Na přípravy a průběh filmování se redakce Hradecké Drbny zeptala režisérky Lenky Dajčové.

Film se bude zaobírat osudy české a polské královny Elišky Rejčky, proč právě ona?

Je to velmi zajímavá žena, ve své době nepřehlédnutelná. Její životní příběh stojí za to vyprávět, stejně jako příběh jejích partnerů - Václava II., Rudolfa Habsburského a Jindřicha z Lipé. Období vlády posledních Přemyslovců je v české kinematografii vůbec málo zmapováno. Doufám, že díky nám se zlepší představa lidí o životě na počátku 14. století.

Kdy se poprvé zrodila myšlenka pustit se do natáčení historického filmu na toto téma?

To již před mnoha lety, někdy v devadesátých letech, kdy jsem četla romány paní Ludmily Vaňkové a bavilo mě to stokrát víc než suchopárná, i když pravdivější, teorie ve škole. Skutečně reálný záměr však přišel až koncem roku 2017, kdy jsem dokončila scénář a začala hledat první zájemce o spolupráci.

Kdo do toho s vámi nakonec „šel“? 

Od úplného začátku můj manžel a kamarádi, třeba Standa Svoboda, který se stal naším prvním sponzorem, nebo Tomáš Mild, znalec filmové techniky. První člověk ze světa českého reenactmentu byl Petr Voda, který mi trpělivě vysvětloval, jak je to s dobovým oblečením.

Jak jste vybírala štáb a herce? Kolik lidí se na natáčení podílí?​

Celý náš tým má přes sto lidí, z toho je 90% herců, jinak štáb a pomocníci. Není to však jako u komerčních filmů, kde každou profesi zastává někdo jiný. My si vzájemně pomáháme a role se prolínají. Manžele Podobské z Jičína i ostatní členy produkce jsem oslovila na doporučení, hlavní herce také, ale většina ostatních herců jsou buď kamarádi, nebo se k nám připojili, protože je projekt zaujal.

Jak zatím probíhá natáčení?

V tuto chvíli se připravujeme na osmý natáčecí den z dvaceti, ještě nás čeká hodně práce. Troufám si ale říct, že většinu nejtěžších scén již máme za sebou. Natáčení v exteriérech bylo riskantní kvůli počasí, zimní natáčení provázely komplikace, ale všichni to zvládli skvěle - štáb, herci i koně. Ještě stojí za zmínku, že dvacet natáčecích dní na celovečerní film je skutečně málo, pro filmaře je to téměř na hranici možností, vyžaduje to 100% soustředění a perfektní organizaci.

Projekt Richenza se snažil získat podporu na Startovači, jaká byla odezva?

Finančně minimální. Byla to však první větší zpráva do světa, že se něco děje. Místo peněz nám to přineslo zájem širšího okruhu lidí. Crowdfunding, který již bude odpovídat kvalitě našeho projektu, chystáme na jaro 2019.

Podařilo se získat potřebné množství peněz?

Na tuto otázku nemohu odpovědět, protože jsme stále na začátku a velká část financí je teprve v jednání.

Jaké jsou vlastně celkové náklady na výrobu amatérského historického filmu?

To také nelze říct, zeptejte se v lednu 2020. Nutno však říci, že všichni herci hrají zadarmo a jezdí točit ve svém volném čase, po práci. Filmaři jsou však profesionálové, natáčíme ve 4K kvalitě.

Divákům slibujete historickou přesnost, spolupracujete s historiky a odborníky?

Ano, scénář byl zkontrolován historikem, kostýmy a rekvizity prochází přísnou kontrolou odborníků na počátek 14.století. Pro mě osobně je velmi zajímavé dozvídat se, jak se v té době vyvíjela móda, jak byla barevná, jak těžkou zbroj nosila stráž, jak se dámy líčily, co se jedlo, jak se mluvilo a tak.

Natáčelo se na hradě Kost, jak se vám podařilo dojednat natáčení v těchto prostorách?

Na Kosti jsme mohli natáčet díky panu Francescu Kinskému, který naše natáčení podpořil. Dále se bude natáčet na tvrzi Malešov, také za velmi vstřícných podmínek. Moc děkujeme.

Jak bude probíhat distribuce, kde se na film budeme moci kouknout?

Zájemci si budou moci film stáhnout na internetu, nebo navštívit soukromá promítání.

A kdy to bude?

Premiéra je plánována na leden 2020.

Autoři | Foto Jakub Podobský

Štítky Richenza, Eliška Rejčka, film, natáčení, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, herec, Drbna.cz, Václav II. Český, projekt, Rudolf Habsbursko-Lotrinský, Přemyslovci, Ludmila Vaňková, Lipá

Na Hradecku vzniká film o královně Elišce Rejčce, natáčí ho parta nadšenců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.