Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Do bitevní ukázky na Chlumu se zapojí stovky lidí

Letošní 158. výročí krvavé bitvy u Hradce Králové z roku 1866 připomenou na přelomu června a července v Hradci Králové a na Chlumu různé akce jako pochody historických jednotek bojištěm či pietní akty. Do hlavní bitevní ukázky, která bude v sobotu 29. června u obce Chlum, se zapojí stovky vojáků v historických uniformách s desítkami koní.

Program začne o den dříve v 16:00 v Hradce Králové. Centrem města projde slavnostní průvod a poté nastoupí historické jednotky pod Bílou věží, ze které zazní zvon Augustin. Na Chlumu začne program v sobotu v 10:00 a od 15:00 bude bitevní ukázka. Vstup je zdarma. Více informací k programu je na webu.

"Bitevní scény nazvané Pour le Mérite se zúčastní přes 400 členů historických jednotek z Čech a zahraničí, 40 jezdců na koních, 20 historických kanónů nebo povozů. Na bojišti bude k vidění i život v historickém polním ležení," sdělil ředitel projektu Königgrätz 1866 Radek Balcárek.

Bitevní ukázka připomene pruského generála Constantina von Alvenslebena, který v rozhodujícím okamžiku převzal velení a završil vítězné tažení dobytím a obsazením klíčových rakouských pozic. Pruský král Wilhelm I. mu poté udělil nejvyšší pruské vyznamenání Pour le Mérite. "Pozvání na letošní vzpomínkové akce přijal generálův stejnojmenný potomek pan Constantin von Alvensleben. Ten se zúčastní hlavních oficiálních částí programu," uvedl Balcárek.

V sobotu bude z Hradce na Chlum a zpět posílena autobusová doprava. Autobusy z Hradce Králové budou odjíždět z terminálu ze stanoviště J3. Pietní akce jsou naplánované také na pondělí a úterý 1. a 2. července.

Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července, kdy se v jediném dni střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16.000 mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky ČR, historie, pietní, 1866, Chlum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do bitevní ukázky na Chlumu se zapojí stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.