Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Zdi hradeckého magistrátu zdobí nová umělecká díla

V útrobách hradeckého magistrátu přibyla nová umělecká díla. Jde o druhou letošní výstavu z cykli ARTPATRO. Návštěvníci si mohou novinky všimnout na zdech v obou křídlech.

Díla patří do repertoáru hořického rodáka Ladislava Jezbery. Sochaře a autora instalací, který terý používá často pro sochařství neobvyklé materiály a hmoty tradiční (kámen, mramor) zpracovává netradičně. Jeho výstava nese názevm Růže chce být růží. Ladislav Jezbera se pro svou instalaci do budovy navržené Josefem Gočárem nechal inspirovat nerealizovanými projekty tohoto architekta klíčového pro Hradec Králové. Protože není malíř, musel se umělec se stěnou ArtPatra vyrovnat prostřednictvím reliéfu nebo závěsného objektu. Základním principem instalace je světlo. Pracuje s transparencí bílého plexiskla prosvětleného jednotlivými body. Světelné body napájené slunečním svitem skládají obrys plánované stavby dívčí školy a galerie. Zavěšené geometrické hliníkové soustavy vytvářejí na bílé zdi stín. 

Druhým umělcem který zde vystavuje, je hradecký rodák Břetislav Malý.  Jde o malíře, jehož práce stále výrazněji expanduje do prostoru. Vychází z nauky o světle a barvách, z fyziky i filozofie. Jeho výstava s názvem Kompletní prostor v barevném kontextu se skládá z aluminiových osmistěn. Ve skutečnosti jde o monochromy. Barva se mění v závislosti na pozici pozorovatele. E

Jezbera i Malý jsou absolventy brněnské fakulty umění. Studovali v různé době a v různých ateliérech, přesto, jak uvádí představitelé magistrátu v tiskové zprávě, můžeme vnímat jistou blízkost, danou nejenom jejich místem narození a školení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hradec Králové

Štítky výstava, Malý, Jezbera, Hradec Králové, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdi hradeckého magistrátu zdobí nová umělecká díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.