Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jak se stát znalcem a držitelem uměleckých děl, přiblíží hradecká Galerie moderního umění

V Galerii moderního umění v Hradci Králové (GMU) začne 27. dubna výstava "Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche". Potrvá do 12. října. Představí celoživotní dílo sběratele umění Karla Tutsche, jehož sbírku galerie nedávno získala. K vidění bude přes 300 děl různých autorů.

Výstava začne v sobotu 27. dubna v 15:00. "Výstava je pokusem o rekonstrukci Tutschovy cesty od amatérského sběratele drobné grafiky a exlibris k uznávanému znalci a majiteli jedné z nejvýznamnějších sbírek své doby u nás. Expozice návštěvníkovi představí také pravidla, kterými se při tvorbě sbírky řídil sám Tutsch. Jednou z jeho zásad při nákupu umění bylo navštěvovat umělce v ateliérech a získávat díla přímo od nich," uvedla mluvčí hradecké GMU Gabriela Bučková.

Karel Tutsch (1941–2008) v rozmezí desítek let sestavil sbírku obsahující umělecká díla, která dohromady vytváří subjektivní a tím i neopakovatelnou encyklopedii českého umění od poloviny 60. let do počátku milénia. "Sbírka obsahuje přes 1300 děl, která GMU pořídila za více než 12 milionů korun. Jedná se o největší porevoluční nákup umění napříč krajskými galeriemi," sdělila Bučková.

Tutsch více než čtvrt století na vlastní náklady provozoval brněnskou galerii Na bidýlku a svou činností přispíval k propagaci českého umění v zahraničí. Naopak v Brně byly díky němu k vidění práce zahraničních autorů. Díla pocházející ze sbírky, kterou Tutsch vybudoval, bude prezentovat zmíněná výstava, uvedla GMU.

"Výstavu završuje kapitola věnovaná berlínské výtvarné scéně raných nultých let, s níž galerista udržoval kontakt a která v té době zažívala svůj největší rozmach a přitahovala začínající umělce z celé Evropy," uvedla kurátorka expozice Petra Příkazská.

Zástupci GMU také připomněli, že sbírka je výjimečná svou uceleností i vyhraněným profilem. Obsahuje díla autorů, kteří měli zásadní podíl na vývoji českého současného umění. Ve sbírce jsou zastoupení například Jiří Načeradský, Jiří Sopko, Antonín Střížek, Naděžda Plíšková, Alena Kučerová, Jiří David, Jiří Petrbok, Ján Mančuška nebo Jiří Kovanda. "Právě nejvíce děl ve veřejné instituci od konceptuálního umělce Jiřího Kovandy se nachází v Hradci Králové," sdělila Bučková.

Sbírku Karla Tutsche zakoupila Galerie moderního umění v roce 2021 a následující rok ji doplnila o soubor originálních kreseb ke katalogům vydaným galerií Na bidýlku. Sbírka obsahuje téměř 1300 obrazů, kreseb, grafik, plastik, objektů, ale i konceptuálních instalací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se stát znalcem a držitelem uměleckých děl, přiblíží hradecká Galerie moderního umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.