Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede dvou stou reprízu hry Koule s Pavlou Tomicovou

Klicperovo divadlo v Hradci Králové dnes večer uvede 200. reprízu představení Koule. Hlavní roli atletické královny Mileny ztvárňuje od premiéry před jedenácti lety Pavla Tomicová.

 Uvedením 200. reprízy se hra Koule v režii Davida Drábka stane nejhranějším představením v historii Klicperova divadla. "Dosud drží rekord v počtu repríz inscenace Balada pro Banditu v režii Karla Brožka," řekl mluvčí divadla Martin Sedláček. Představení začne v 19:00 na hlavní scéně.

"Toto divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Davida Drábka, které rozpoutalo lavinu soudních žalob a mediálních emocí, si získalo pozornost diváků již od premiéry 12. května 2012. Původně bylo představení hrané ve Studiu Beseda, ale pro obrovský zájem bylo později přesunuto na hlavní scénu," řekl Sedláček. Pro ty, kteří se nemohou zúčastnit plánované reprízy osobně, je Koule dostupná i on-line na portálu Dramox.

Hlavní postavou Drábkovy hry je bývalá koulařka Milena, která vykazuje společné znaky s atletkou Helenou Fibingerovou. Drábek psal roli Mileny přímo pro herečku Pavlu Tomicovou. Ve hře se také objevuje světová rekordmanka Radmila, obě jsou obviňovány z dopingu.

Drábek hru s podtitulem Příběh vrhačky napsal v roce 2010 pro Český rozhlas, odvysílala ji v lednu 2011 stanice Vltava a následovala lavina negativních i pozitivních ohlasů. Koncem roku 2011 byla Koule vyhlášena v posluchačské anketě nejlepší rozhlasovou hrou roku, Tomicová se za ztvárnění "atletické královny Mileny" dostala v anketě na druhé místo stejně jako Jan Vondráček za roli jejího sparing partnera moderátora.

V podání Klicperova divadla se hra od rozhlasové částečně liší. Přibyly postavy odkazující na dobu socialismu, v níž obě atletky zažívaly doby své největší slávy. Anabolické steroidy míchá doktor Cvach ze seriálu Nemocnice na kraji města, nová je také role moderátorky Sáry Tlachecí inspirovaná rozhovorem, v němž novinářka Barbora Tachecí a Helena Fibingerová hru kritizovaly. Některých repríz se účastní také zpěvák Petr Kotvald, který zpívá závěrečnou píseň představení, uvedlo divadlo.

Divákům se představí kromě Pavly Tomicové také Zora Valchařová Poulová, Kamila Sedlárová, Natálie Holíková, Jiří Zapletal, William Valerián a Zdeněk Petrák. Dramaturgie se ujala Markéta Bidlasová, scénu vytvořil Marek Zákostelecký, kostýmy Simona Rybáková a autorem hudby je Darek Král.

"Pavla Tomicová po novém roce začne v Klicperově divadle spolu s režisérem Davidem Drábkem zkoušet další inscenaci Brokolice na Marsu, která je pokračováním Jedlíků čokolády a Velké mořské víly," uvedl Sedláček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, zajímavosti, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, Tomicová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede dvou stou reprízu hry Koule s Pavlou Tomicovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.