Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede zítra druhou premiéru sezóny

Diváci v Klicperově divadle v Hradci Králové se mají na co těšit. Už zítra tady na divadelní scéně herci představí druhou premiéru sezóny, a to inscenaci irské dramatičky Mariny Carr U kočičí bažiny.

Premiéra hry U kočičí bažiny se uskuteční 21.10. 2023 na Hlavní scéně. V režii Diany Šoltýsové, která je podepsaná i pod inscenacemi Hana a Její Pastorkyňa, se v hlavní roli Hester Swanové představí Kamila Sedlárová. 

Hra je součástí Midlanské trilogie, tvoří ji hry Maja, Porcie Coughlanová (1996) a právě U kočičí bažiny. Všechny tři příběhy se odehrávají v bažinatých končinách irského středozemí, kde autorka do svých sedmnácti let žila. Hlavními hrdinkami jsou tři ženy, které skrze ztrátu blízké osoby ztratily i sebe. Ocitají se v bezvýchodných situacích, z nichž se snaží najít cestu ven. Útěchu hledají v krajině, pro níž nejsou neobvyklé nadpřirozené postavy vycházející z keltských legend.

Diana Šoltýsová se do Klicperova divadla jako režisérka vrátila potřetí, na repertoáru divadlo úspěšně uvádí její inscenace Hana a Její Pastorkyňa. V červnu odpremiérovala v Městském divadle Mladá Boleslav hru Porcie Coughlanová, jejíž autorkou je také Marina Carr. V minulosti sama Šoltýsová hrála v inscenaci Žena a Megera. „Hledali jsme společně s vedením divadla hru, kde by titulní roli ztvárnila Kamila Sedlárová. Nakonec jsme se rozhodli právě pro U kočičí bažiny, protože Hester Swanová je mimořádně náročná a hluboká role a věděla jsem, že Kamila je ideální představitelka, což se během zkoušení záhy potvrdilo. Marina Carr o této hře řekla, že je o smutku, a proto musí být zábavná. Společně se všemi herci a celým týmem jsme se těmto jejím slovům snažili dostát,“ uvedla Diana Šoltýsová.

Klicperovo divadlo v letošní sezóně chystá celkem osm premiér, do Vánoc se diváci mohou těšit ještě na autorskou inscenaci Tomáše Ráliše Vyhubyt ve Studiu Beseda, a především na Hamleta, který bude mít na Hlavní scéně premiéru 16.12. v režii uměleckého šéfa Pavla Kheka. 

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky hra, divadlo, Klicperovo divadlo, Hradec Králové, premiéra, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede zítra druhou premiéru sezóny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.