Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jičín patří pohádkám, oblíbený festival je po roce zase tady

Pohádkovým průvodem masek začíná dnes 32. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Hlavním tématem budou kouzla, čáry a kouzelné bytosti. Festival ponese podtitul "Pohádkové oKouzlení".

Festival potrvá do neděle 17. září. Fond je spolu s městem Jičín pořadatelem festivalu. Organizátoři očekávají účast desítek tisíc lidí. "Festival zahájí ve středu v 16:00 pohádkový průvod z Husovy ulice směrem do Zámeckého parku. V čele půjde patron festivalu Jiří Lábus společně s králem letošního ročníku Václavem Vydrou a starostou města Jičína Janem Malým," řekla ředitelka Nadačního fondu Jičín – město pohádky Petra Hanušová

Součástí programu budou také divadelní představení, koncerty či různé dílny pro děti. "Valdštejnovo náměstí se promění v jednu velkou hernu. Bude tam například většina našich dílen a vznikne tam kulisa kouzelnické laboratoře, která započne pohádkovou hru, ve které budou děti procházet jednotlivými dílnami, z nichž každá má svůj příběh," uvedla Hanušová.

Od čtvrtečního rána se návštěvníci mohou zapojit do celofestivalové hry a pomoci maskotovi letošního festivalu, kouzelníku Troubelínovi III. z rodu Kouzelenáču, napravit jeho popletené kouzlo, kterým připravil pohádkové bytosti o jejich kouzelnou moc. "Aby jim děti pomohly, je zapotřebí navštívit pohádkové dílny a splnit několik úkolů," dodala Hanušová.

Festival vyvrcholí v sobotu večer videomappingem na budově Valdštejnského zámku při slavnostním ukončení letošního ročníku akce.

Na festivalu vystoupí víc než 30 hudebních skupin a umělců včetně těch profesionálních, například Voxel, Roman Tomeš, Brass Avenue, Tcheichan, Karol a Kvído nebo Super Hero Killers. Během divadelních a kouzelnických vystoupení návštěvníci festivalu uvidí více než 24 produkcí, například představení Richarda Nedvěda, Tomáše Podzimka nebo souborů Toy Machine, Naivní divadlo či Českého kouzelnického svazu.

Sobota bude jediným dnem, kdy se bude v centru města vybírat vstupné, a to pouze při návštěvě Zámeckého parku. Valdštejnovo náměstí bude přístupné bez vstupného všem návštěvníkům. Pro dospělého bude vstupné 250 korun a děti zaplatí stovku. Vstup zdarma budou mít děti do šesti let, senioři nad 64 let a držitelé průkazu ZTP včetně doprovodu. Celkový rozpočet festivalu je asi tři miliony korun, přispívá do něj Královéhradecký kraj, město Jičín, Státní fond kultury a sponzoři.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zábava, děti, pohádky, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín patří pohádkám, oblíbený festival je po roce zase tady  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.