Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Divadelní festival Menteatrál v Neratově bude poprvé čtyřdenní. Začne 27.července

Festival Menteatrál, který představuje tvorbu divadel pracujících s lidmi s mentálním postižením, bude v Neratově v Orlických horách letos poprvé čtyřdenní. Přibudou workshopy, které umožní souborům i dalším účastníkům potkat se přímo při tvorbě. Devátý ročník akce nabídne od 27. do 30. července také koncert, letní kino, výstavu, semináře a diskuse. Odehraje se na třech scénách.

Horská osada Neratov, která spadá pod Bartošovice v Orlických horách, je známá především obnoveným barokním poutním kostelem s prosklenou střechou. "V Česku neexistuje plně profesionální divadelní soubor lidí s mentálním postižením, přestože umělecká úroveň souborů je velmi vysoká. Je to ostuda, že pro ně v Česku nejsou podmínky, přesto že by o profesionalizaci velmi stály," uvedl ředitel festivalu Jan Čtvrtník.

Festival se snaží ukázat nejnovější počiny českých profesionálních divadel pracujících s lidmi s mentálním handicapem. "Takovéto soubory jsou v západním světě naprosto běžné, mají podporu státu a lidé s postižením jsou v nich profesionálními umělci. Menteatrál se snaží vytvořit co nejlepší podmínky pro soubory i pro diváky a dát možnost vzniknout takovému uměleckému i diváckému podhoubí, ze kterého může růst scéna tohoto specifického divadla,“ podotkl Čtvrtník.

Program zahájí ve čtvrtek 27. července večer Taneční studio Light a bude následovat diskuse za účasti zástupců všech souborů. V pátek jsou naplánované workshopy práce s loutkou a pohybem. "Večerní program nabídne divákům slavnostní festivalovou mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie a poté koprodukční premiéru spolku Jiné jeviště a Divadla Alfa z Plzně, ve které budou účinkovat herci z neratovského chráněného bydlení. Bude následovat koncert Ondřeje Galušky and The Odd Gifts," uvedla produkční festivalu Zuzana Čtvrtníková.

Sobotní program začne dopoledním workshopem a seminářem a bude pokračovat sérií představení souborů Zemětřes z Centra Kociánka Brno, Divadla Aldente, DS Jindřich, Tanečního studia Light a Divadla Ujeto. O noční program se postará DJ Květina a Noční kino. Festival zakončí nedělní festivalová mše a závěrečná diskuse. Součástí festivalu bude výstava Divadla Aldente v neratovském kostele.

Vstupné na festival je dobrovolné. Při vstupu se však diváci mohou dozvědět více o možnostech podpory festivalu a zaplatit doporučené či donátorské vstupné a vyjádřit festivalu a umělcům podporu, bez které by festival nemohl vzniknout, uvedli pořadatelé. Menteatrál je bezbariérový, více o programu je na webu www.menteatral.cz.

Vysídlenou osadu Neratov se od 90. let minulého století snaží oživit Sdružení Neratov. Sdružení pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Menteatrál

Štítky ČR, zábava, sociální, divadlo, festival, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní festival Menteatrál v Neratově bude poprvé čtyřdenní. Začne 27.července  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.