Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Festival Za poklady Broumovska naservíruje rakouskou harfenistku

Po famózním gospelovém úvodu pokračuje festival Za poklady Broumovska intimně laděným vystoupením rakouské harfenistky Elisabeth Plank. Koncert startuje dneska večer v šest v šonovském kostele sv. Markéty.

Dobrovolné vstupné přispěje na obnovu kostelů broumovské skupiny. Rakouská harfenistka Elisabeth Plank toho dosud přes své mládí stihla mnoho. Kromě vítězství na mezinárodních soutěžích v Rakousku, Německu, Japonsku či Itálii byla například nedávno po dva roky rezidenční umělkyní Wiener Konzerthaus v rámci série „Great Talent“. Mezi vrcholy poslední doby patří debut Elisabeth Plank v Mexiku, její návrat do Kolumbie a nahrávání Mozartova dvojkoncertu s ORF Radio-Symphonieorchester Wien pod taktovkou Howarda Griffithse.

Na festivalu Za poklady Broumovska provede tato výjimečná rakouská umělkyně především hudbu své země – vybrala rakouské autory, nebo autory, kteří se především ve Vídni usadili a dokonce zazní i světová premiéra mladé rakouské skladatelky Margarety Ferek - Petric na objednávku umělkyně.

Neuvěřitelný příval pozitivní hudební energie zažil broumov minulou sobotu 1. července, kostel byl vyprodán do posledního místa. Zahajovací koncert 18. ročníku festivalu přivítal v Božanově dvanáct členů amerického sboru The Jeremy Winston Chorale a dirigenta Jeremyho Winstona, kteří zapůsobili na návštěvníky originálním hudebním vystoupením v gospelových rytmech. Úvodní skladbu Amazing Grace vystřídaly tradiční spirituální písně a nechyběla ani slavná skladba Oh Happy Day, do které se svým zpěvem zapojilo i nadšené publikum.

„Byl to pro nás velmi speciální koncert. Kostel, publikum i duchovní energie uvnitř prostoru náš sbor okouzlily. Koncert v nás probudil spoustu zápalu a radosti a bylo to pro nás opravdu výjimečné. V Čechách jde o třetí koncert a hned zítra už se vracíme domů a bereme si dvouměsíční volno,“ uvedl přímo po koncertě dirigent Jeremy Winston.

„Festivalové téma je letos dech jako fenomén a na zahajovacím koncertě se nám podařilo to, v co jsme tajně doufali, tedy aby se našim posluchačům tajil dech,“ říká ředitelka festivalu Tereza Kramplová a dodává: „Na celé léto jsme připravili skvělou hudbu v podání zahraničních i domácích interpretů, a věřím, že letos je nabídka natolik pestrá, že si vybere každý hudbu svého srdce. Já osobně se těším na prezentaci děl rezidenčního skladatele festivalu, Jana Kučery, a to nejen na jeho premiéry napsané pro festival, ale i jeho starší kompozice.

18. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Broumov

Štítky festival, kostel, koncert, Elisabeth Plank, Broumovsko, Jeremy Winston, hudba, Howard Griffiths

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Za poklady Broumovska naservíruje rakouskou harfenistku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.