Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Trutnov patří modernímu cirkusu, pro diváky je připraveno dvacet představení

V Trutnově je v plném proudu 13. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF, potrvá do neděle. Festival zahájil soubor Cirk La Putyka s představením Senses.

Během pěti dnů nabídne festival ve společenském centru Uffo, v šapitó nebo v ulicích města přes 20 představení. Představí se nejen česká novocirkusová scéna, ale i performeři z Izraele, Itálie nebo Španělska. Akrobaté z Austrálie přivezou světovou premiéru představení Sissy. "Dva ze členů australského novocirkusového uskupení Gravity and OtherMyths si do Trutnova připravili show Sissy, která se formou náročné akrobacie snaží nalézt odpověď na otázku, co dnes vlastně znamená - být chlap. Světová premiéra Sissy bude dnes večer a bude jedním z hlavních taháků festivalu," řekla mluvčí festivalu Lucie Vurbsová.

Další událostí festivalu bude představení plánů na letošní otevření česko-australské akrobatické školy CZirkidz v Trutnově. Podle Vurbsové to není náhoda, že na projektu je spolupráce s Australany. "Patří k novocirkusové světové špičce. Česko-australská cirkusová škola v Trutnově by měla zahájit provoz koncem letošního roku, přesné datum ještě není," řekla Vurbsová.

V pátek 2. června se na festivalu uskuteční konference k přípravám akrobatické školy za účasti odborníků, zástupců novocirkusové scény z Česka i zahraničí a veřejnosti. Každodenní škola bude určena primárně pro děti a mládež z regionu, workshopy pro děti odkudkoli a bude otevřena profesionálům z tuzemska i zahraničí.

"Škola přinese do našeho prostředí něco zcela nového. Když spojíme nejvyšší možnou řemeslnou úroveň Australanů se skutečně vysokou českou uměleckou silou, věřím, že Česko se může stát do sedmi let jedním z lídrů současného cirkusu," uvedl zakladatel festivalu a ředitel trutnovského polyfunkčního divadla Uffo Libor Kasík.

Školné podle něj ještě nebylo stanoveno, cena by ale měla být pro české rodiny dostupná. Škola by měla fungovat také ve zrekonstruovaném kině Vesmír.

Diváci uvidí ze zahraničních hostů festivalu například izraelské uskupení Bomba Cirkus nebo slovenské performery Cirkuskus. Z české novocirkusové scény se představí kromě souboru Cirk La Putyka také Losers Cirque Company s představením Nespoutaní. Diváci se mohou těšit i na vizuálně-pohybovou performanci v podání trojice ze souboru Cirkus TeTy. Na dalších představeních vystoupí také akrobatky Klára Hajdinová nebo Eliška Brtnická. Chybět nebudou klauni ze Squadra Sua, divadelní uskupení Holektiv nebo chůdařská pouliční show s prvky improvizace souboru Sacra Cirkus, uvedli pořadatelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CIRK-Uff

Štítky ČR, zábava, cirkusy, festival, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov patří modernímu cirkusu, pro diváky je připraveno dvacet představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.