Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začal folklorní festival Červený Kostelec. Představí 12 souborů z ČR i ze zahraničí

Na Náchodsku dnes začal 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Červený Kostelec. Do neděle 21. srpna nabídne představení 12 folklorních souborů z Česka i zahraničí, vystoupení jsou naplánovaná také například ve Vrchlabí nebo v Havlovicích na Trutnovsku. Součástí zahájení bylo vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, na které navázal koncert vokální skupiny 4TET.

"Po dvou pandemických letech je festival v plné síle. Vystoupí také soubory z Kapverdských ostrovů, Indie, Mexika, Francie, Portugalska, Slovenska a Polska," řekl ředitel festivalu Tomáš Šimek.

V letech 2020 a 2021 se kvůli pandemii koronaviru festival konal v omezeném rozsahu. Komplikace se podle něj nevyhnuly ani přípravě letošního ročníku. "Po ruské invazi na Ukrajinu jsme museli celý program od základu změnit, v březnu jsme tak začínali od nuly. Například soubory ze Španěska nebo Latinské Ameriky nám odmítly kvůli tomu, že jsme blízko hranice s Ukrajinou. Přesto se nám podařilo připravit plnohodnotný festival," řekl Šimek. Očekává, že návštěvnost festivalu by se letos mohla dostat na počty v posledním předpandemickém roce 2019, kdy dorazilo osm až deset tisicí návštěvníků. 

Festival nabízí i doprovodný program. V sobotu bude ve festivalovém areálu řemeslný jarmark, dílny pro děti i dospělé a dětská herní zóna. Od 17:00 zahraje kapela Klapeto a od 19:00 vyvrcholí festival galapředstavením všech zúčastněných souborů. Na neděli je naplánován festivalový průvod ulicemi města, který vyrazí v 10:00 a od 13:00 začne Loučení s festivalem. Více informací o programu je na webu.

Titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje kraj každoročně oceňuje řemeslníky, kteří udržují a předávají dál umění starých mistrů. Krajští radní udělili letos titul za významný přínos pro tradiční lidovou kulturu kováři a pedagogovi Zdeňku Vítkovi, který své zkušeností a dovednosti 50 let předává na Střední škole řemeslné v Jaroměři dalším generacím, a Davidu Adamskému, jenž oživil zaniklou tradici vyšívání pavím brkem do kůže.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělují krajští radní od roku 2017, nahradil původní ocenění Zlatý kolovrat.

Tradice festivalu v Červeném Kostelci sahá do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím. Od roku 1993 festival hostí Červený Kostelec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto folklorck.cz

Štítky ČR, zábava, hudba, festival, folklor, Červený Kostelec, Česko, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Tomáš Šimek, výroba, okres Trutnov, Vrchlabí, Havlovice, pandemie covidu-19, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal folklorní festival Červený Kostelec. Představí 12 souborů z ČR i ze zahraničí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.