Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nebe na Náchodsku zaplní 25 horkovzdušných balonů

Ode dneška až do neděle bude nebe na Náchodsku brázdit 25 horkovzdušných balonů. Ty společně plánují přeletět Rozkoš, Orlické hory nebo česko-polskou hranici. Jednotlivé starty balonů můžou sledovat i diváci, měli by ale počítat s komplikacemi s parkováním.

Obvykle je možné na obloze vidět maximálně tři horkovzdušné balony. V těchto dnech jich ale budete moci vidět 25! Celkem je naplánováno šest letů. První se poletí dnes v podvečer o půl šesté, balony budou startovat na louce mezi zámkem a mlýnem v Ratibořicích.

„Podvečerní lety budou koncipovány jako soutěžní, poletí se "liška". Soutěž spočívá v tom, že ze startovní plochy odletí první balon "liška" a ostatní balony startují chvilku po něm a lišku sledují. Liška někde přistane a ostatní balony se snaží dostat na její místo přistání. A komu se to povede nejpřesněji, ten vyhrává,“ vysvětlují zástupci společnosti DLNK, která akci organizuje.

V koši balónu „liška“ by vždy měl být příslušný starosta, který vítězi soutěže předá pohár starosty. „Pokud se náš plán podaří, plánujeme každý podvečerní start z jiného města v okolí. O tyto lety čekáme velký zájem veřejnosti, startovací plocha bude ve spolupráci s městem připravena a zabezpečena,“ informují pořadatelé. Přesto ale apelují na diváky, aby dorazili s dostatečným předstihem, protože parkovací plochy mají omezené kapacity a lze očekávat problémy s parkováním.

V pátek by měly balony startovat opět o půl šesté v podvečer z louky za hypermarketem Albert v Náchodě. Na 21. hodinu je pak naplánovaná hořáková show na louce za restaurací Tropical u České Skalice. V sobou mají balony startovat o půl šesté z louky pod zámkem Na Popluží v Novém Městě nad Metují. I tady pořadatelé očekávají komplikace s parkováním, proto žádají diváky, aby nechali svá auta ve městě.

Časy a místa vzletu balonů záleží na počasí a směru větru, proto se ještě mohou měnit. „V případě, že bude podvečerní start balonů zrušen z důvodu počasí, budou balony z totožného místa startovat následující ráno o půl sedmé ráno. Opět pouze v případě příznivého počasí,“ uvádějí organizátoři. Přesná místa startů budou podle počasí průběžně upřesňovat na webových stránkách akce.   

Ohodnoť článek

Foto 25 balonů | Zdroj 25 balonů

Štítky horkovzdušný balon, Ratibořice, Rozkoš, let, fiesta, okres Náchod, parkování, louka, Orlické hory, DLNK s.r.o., Albert Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebe na Náchodsku zaplní 25 horkovzdušných balonů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.