Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Básníci slam poetry míří do Banátu

PR článek

Po takřka dvouleté pauze se festival Banát vrací domů, do banátské obce Eibenthal. Zanedlouho tu bude zahájen 10. ročník události, během které se na československém ostrůvku v srdci Rumunska setkají návštěvníci festivalu s místními rodáky. Tuto zkušenost v kraji čisté přírody obohatí desítky zajímavých přednášejících, performerů a interpretek.

Mezi zvučnými jmény, která na festivalu vystoupí, bude hudebník 7krát3, skupina WWW Neurobeat, Nylon Jail, zpěvačka Alen, PSH, Jindřich Šídlo, Ladislav Zibura a mnozí další.

Tradiční složkou festivalu Banát se v posledních letech staly exhibice slam poetry, žánru na pomezí poezie, divadla a rapu. Posluchačky a diváci těchto proklamací rázné poezie jednotlivé výstupy hodnotí bezprostředně a přispívají tak k dynamice podívané. Slamu na Banátu se v minulosti účastnily hvězdy jako Anatol Svahilec, Adeladla a Tukan.

I letošní program slibuje zářivé performance od slamera a českobudějovického rappera Šimona Felendy, mistra České republiky ve slamu dvojic z roku 2019 a jeho protějška Tima Postovita, básníka a slamera. Improvizační proud slam poetry zastane Honza Dibitanzl, několikanásobný finalista mistrovství ČR. Básník Sufjan Massalema přiveze na Banát slamy angažované i ty, ve kterých se zabývá lidskou podstatou.

„Slam poetry Šimona Felendy je plná fantaskních obrazů i hravého humoru na hraně absurdna. Honza Dibitanzl je na slamové scéně synonymem proudu vědomí, patří k současné improvizačně poetické avantgardě. Sufjan Massalema je naopak slamer konceptu a promyšlených básnických metafor, jež nosíte v hlavě dlouho po slamu” říká o slamerech Tim Postovit, autor knih Magistrála a Motýlí pavilon.

Šimon Felenda, který se bude festivalu účastnit již podruhé, prozrazuje, co jej nejvíce láká: „Těším se na okolní přírodu, která nám zmlsaným středoevropanům dává možnost nasát balkánskou surovost.” Podobně o Banátu mluví i Tim Postovit, který dodává, že více než na surovost, těší se v těchto časech na balkánskou vlídnost.

Ať už to bude jakkoli, divákům Šimon vzkazuje, aby se připravili na rozmanitost festivalého programu a otevřenou náruč banátského lidu, která jim rozhodně nedá spát.           

Autor článku jede na Banát.

 

Ohodnoť článek

Štítky kultura, Slam poetry, Banát, festival, Rumunsko, Eibentál, Jindřich Šídlo, Ladislav Zibura, Tim Postovit, Česko, Anatol Svahilec, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Básníci slam poetry míří do Banátu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.