Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Náchodsku startuje festival amatérského divadla Jiráskův Hronov

V Hronově na Náchodsku se koná 91. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Potrvá do soboty 7. srpna a nabídne desítky představení, včetně doprovodného programu. Organizátoři označují akci za nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Slavnostní zahájení je naplánované na dnešní odpoledne.

Hlavní program nabídne 22 inscenací v 76 představeních, doprovodný a venkovní program dalších více než 40 divadelních představení a přes 20 koncertů. Nebudou chybět výstavy, semináře a také tzv. Problémový klub, kde divadelníci diskutují nejrůznější témata. Seminářů bude 11, je přihlášeno na 130 seminaristů.

Festival se koná za dodržování platných vládních nařízení proti šíření koronaviru. Letošní ročník nebude v plném rozsahu, ale bude ve větším, než byl loni. Loni se festival kvůli pandemii konal, ale v komorní podobě, jen na dvou místech, místo čtyř, uvedli organizátoři.

Vlivem už více jak rok trvajících omezení spojených s pandemií koronaviru byl finální program sestaven doslova na poslední chvíli.

„Program je tradičně složen z Hlavního programu, ve kterém jsou soubory a inscenace nominované a doporučení z celostátních přehlídek Šrámkův Písek, Mladá scéna, Dětská scéna, Wolkrův Prostějov Loutkářská Chrudim, Divadelní piknik Volyně a Krakonošův divadelní podzim. Dále je hlavní program doplněn inspirativními představeními. Domnívám se, že největším tahákem budou představení Divadla Na zábradlí Hamleti v režii Jana Mikuláška,“ říká programový ředitel Jan Julínek.

Mimo jiné se návštěvníci můžou těšit na Divadlo Drak Hradec Králové s inscenací Bílý tesák. Zajímavostí je, že soubor měl původně být v zahraničí, ale kvůli pandemickým opatřením může být v Hronově. Vítězné svině představí divadlo Buchty a loutky a určitě stojí za vidění i inscenace pohybového divadla LINDO HOP! a Originálního Pražského SynkopickéhoOrchestru-Pingls aneb Hot Café Revue.

Hrát se bude v Jiráskově divadle, Sálu Josefa Čapka, Myšárně a dále bude připravena velká stage v parku, Malá stage v parku a další program bude na návštěvníky čekat v Meditační zahradě a samozřejmě na náměstí Československé armády.

V parku bude každý den pro dětské návštěvníky pohádka, pro dospělé pak další divadelní představení a koncerty, kde vystoupí například Laura a její tygři. Slavnostní zahájení a zakončení bude podpořeno kejklířským divadlem Chůdadlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Festival Jiráskův Hronov

Štítky ČR, divadlo, festival, Jiráskův Hronov, okres Náchod, představení, Hronov, pandemie covidu-19, Josef Čapek, Jan Mikulášek, Wolkrův Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Náchodsku startuje festival amatérského divadla Jiráskův Hronov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.