Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začala stavba obchvatu Doudleb nad Orlicí. Hotovo bude na podzim příštího roku

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes oficiálně zahájilo stavbu téměř tříkilometrového obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Obchvat svede dopravu z frekventované silnice první třídy číslo 11, která je severním silničním tahem z Čech na Moravu. Stavba by měla řidičům začít sloužit v listopadu 2022. Obchvat postaví sdružení společností Strabag a Mados za 147,8 milionu korun bez DPH.

Obchvat o délce 2,78 kilometru povede severně od zástavby městyse. Začne za Kostelcem nad Orlicí a na kruhovém objezdu u Vamberka naváže na obchvat Vamberka. Stavbaři u obchvatu postaví dvě protihlukové stěny o celkové délce 438 metrů. Nyní dělají záchranný archeologický výzkum a začali pracovat na dešťové kanalizaci.

"Stávající trasa silnice I/11 prochází skrz Doudleby nad Orlicí v těsné blízkosti obytných domů. Trasa se vyznačuje také mnoha nepřehlednými křižovatkami, častá jsou prudká stoupání a klesání. Nová komunikace bude výrazně bezpečnější a provoz na ní plynulejší," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Dosud silnice I/11 prochází severní částí městyse a vede i kolem doudlebského zámku.

Stavba je součástí osmimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde je závod automobilky Škoda Auto. Stavby obchvatů a rekonstrukce silnic jsou hlavními investicemi v zóně. Dalšími jsou především investice do školství, zdravotnictví, infrastruktury obcí v regionu a také do stavby zóny pro nové investory.

ŘSD připravuje i další obchvaty 

ŘSD nyní v na Rychnovsku připravuje stavby obchvatů Častolovic, Rychnova nad Kněžnou a Solnice. Kraj nyní nákladem 65 milionů korun buduje obchvat obce Domašín, který leží na jedné z hlavních přístupových cest do zóny Solnice - Kvasiny. Loni kraj otevřel severní obchvat Opočna, který je dlouhý 2,16 kilometru a přišel na 147 milionů korun.

Čtyřkilometrový obchvat Rychnova nad Kněžnou za přibližně 600 milionů korun by se mohl začít stavět v roce 2023 a auta by po něm mohla jezdit o dva roky později. U jižního obchvatu Častolovic o délce 3,6 kilometru ŘSD počítá se zahájením v roce 2026 a uvedením do provozu v roce 2028. Již v roce 2022 by ŘSD chtělo zahájit stavbu dokončení obchvatu Solnice o délce 1,7 kilometru a s náklady asi 420 milionů korun. Tranzitní doprava by Solnici měla míjet v roce 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, obchvat, ŘSD, Doudleby n. O, Ředitelství silnic a dálnic, Doudleby nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou, Strabag, Solnice, Česko, Morava, investice, Vamberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba obchvatu Doudleb nad Orlicí. Hotovo bude na podzim příštího roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.