Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královéhradecký kraj se chystá zabezpečit skalnaté svahy nad silnicemi v horách

V horách se budou stabilizovat a sanovat skalní svahy nad silnicemi. Předejde se tak případnému uzavření silnic v případě, že by začalo padající kamení ohrožovat řidiče. Radní Královéhradeckého kraje už schválili vypracování a podání žádosti o dotaci. Jde o skalní masivy ve Svobodě nad Úpou, v Čermné a Herlíkovicích.

„Rada pověřila Centrum investic, rozvoje a inovací přípravou a podáním žádostí o podporu do aktuální výzvy Operačního programu Životní prostředí. Naším cílem je provést stabilizaci a sanaci tří svahů nad silnicemi druhé třídy ve Svobodě nad Úpou a Herlíkovicích a silnicí třetí třídy v Čermné. Situaci pečlivě monitorujeme na všech krajských komunikacích, mým cílem je ale předcházet možnému uzavření daných úseků, kdyby se svah nad nimi stal nestabilním, abychom pak nemuseli ve spěchu hledat náhradní řešení,“ uvedl 1. náměstek pro dopravu Martin Červíček.

Ve výzvě Ministerstva životního prostředí je na to vyčleněno 100 milionů korun. Státní podpora může dosáhnout až na 85 % ze způsobilých nákladů projektu.

Čermná

Zajištění skalního svahu podél silnice druhé třídy v Čermné proběhne pomocí zárubní zdi z kamene vysoké 1,75 až 6 metrů. Tento projekt bude stát téměř pět milionů korun s DPH.

Herlíkovice

Kraj plánuje zpevnit i skalní svah nad silnicí II/295 v Herlíkovicích, a to pomocí drátěné svařované konstrukce. Svah bude zajištěn ocelovou sítí. Aktuálně se dokončuje projekt a na konci příštího týdne bude podána žádost o stavební povolení. Náklady jsou odhadovány na 20 až 25 milionů korun. Konkrétnější částku upřesní dokončovaná projektová dokumentace.  

Svoboda nad Úpou

Sanovat a zpevnit se má i skalní svah naproti hotelu Prom ve Svobodě nad Úpou. Mezi uvažovanými variantami je gabionová zeď, svah se očistí, odstraněny budou nálety a zajistí se ocelovou sítí. Celkové náklady podle projektové dokumentace jsou 5,1 milionu korun včetně DPH.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky silnice, zabezpečení, hory, Královéhradecký kraj, svah, Svoboda nad Úpou, Čermná, Herlíkovice, projekt, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj se chystá zabezpečit skalnaté svahy nad silnicemi v horách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.