Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Střet osobního auta s neosvětleným cyklistou v Opočně si vyžádal zranění. Policisté apelují na nošení reflexních prvků

Dopravní policisté vyjížděli včera krátce před sedmou hodinou večer do Opočna. Řidič osobního auta pravděpodobně přehlédl protijedoucího neosvětleného cyklistu, kterému nedal přednost a srazil ho. Policisté proto apelují na cyklisty i chodce, aby využívali reflexní prvky.

Časy, kdy ještě v sedm hodin večer bylo světlo, už jsou dávno pryč. S podzimním obdobím se krátí dny a poměrně brzy se stmívá. To si nejspíš neuvědomil čtyřiatřicetiletý cyklista, který se vydal na cestu bez jakéhokoliv osvětlení a reflexních prvků.

Následkem toho pak byla srážka s osobním autem. Sedmačtyřicetiletý řidič ho přehlédl, nedal mu přednost a došlo ke střetu. Zraněný cyklista skončil v péči záchranářů.

„Veškeré okolnosti dopravní nehody jsou v šetření rychnovských dopravních policistů,“ řekla policejní mluvčí Lucie Konečná.

V souvislosti s touto nehodou policisté radí, jak zvýšit viditelnost chodců i cyklistů v období se sníženou viditelností

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke koncům rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo).
  • Oblečení pro děti, školní brašny a doplňky, by měly být opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
  • Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Varovné blikající koncové světlo je vidět až do vzdálenosti 1 000 metrů. Díky tomu může řidič cyklistu spatřit včas.
  • Chodec je povinen být za snížené viditelnosti označen reflexními prvky mimo obec. Policisté doporučují, aby chodci měli tyto prvky i v obci. Mnohonásobně tím zvýší šanci, aby je mohli řidiči spatřit včas a správně zareagovat.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky nehoda, Opočno, cyklista, reflexní prvky, osobní auto, střet, automobil, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střet osobního auta s neosvětleným cyklistou v Opočně si vyžádal zranění. Policisté apelují na nošení reflexních prvků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.