Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchvat Opočna je opět otevřen. Kraj získal chybějící povolení k provozu

Severní obchvat Opočna na Rychnovsku byl dnes opět otevřen. Kraj ho sice slavnostně otevřel už 11. srpna, ale bez souhlasu silničního správního úřadu v Dobrušce, proto ho musel po sedmi dnech uzavřít a řidiči museli opět jezdit přes centrum třítisícového Opočna. Od úterý úřad povolil na obchvatu zkušební provoz.

Zkušební provoz je podle něj povolen do 31. května 2021. "Na základě toho kraj dnes dopoledne spustil na obchvatu provoz. Současně s tím přešla do předčasného užívání i lávka mimoúrovňového křížení cyklostezky vedoucí z Opočna do Dobrušky," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Vydání rozhodnutí dobrušského úřadu podle něj předcházelo předložení souhlasných stanovisek hygieniků, hasičů, policie a zkoušek z prováděných stavebních prací a doklady a certifikáty použitých výrobků. "Dne 10. září proběhla kontrolní prohlídka stavby. Speciální stavební úřad tehdy neshledal závady v provedení stavby, které by ohrožovaly bezpečnost, zdraví osob nebo zvířat anebo životní prostředí," uvedl mluvčí.

Za předčasné otevření obchvatu bez povolení se již dříve omluvili hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS). Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. V srpnovém vyjádření stavebního úřadu, že provoz není povolen, se však uváděl opak. "Udělali jsme chybu, že jsme na obchvat pustili auta dříve, než jsme měli, nebyl v tom zlý úmysl," řekl hejtman.

Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která dosud vedla centrem města. Má odvést z centra města většinu tranzitní dopravy. Stavba 2,16 kilometru dlouhého obchvatu přišla na 147 milionů korun. Začíná na novém kruhovém objezdu na křižovatce silnic vedoucích z Opočna na Bohuslavice a České Meziříčí. Za městem se nad rybníkem Broumar napojuje na silnici II/298 vedoucí na Dobrušku.

Stavba je součástí osmimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde je závod automobilky Škoda Auto.

Autoři | Foto

Štítky správa, stavby, silnice, obchvat, Opočno, FOTO, Královéhradecký, kraj, doprava, Dobruška, okres Rychnov nad Kněžnou, Jiří Štěpán, Václav Řehoř, ŠKODA AUTO a.s., ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Opočna je opět otevřen. Kraj získal chybějící povolení k provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.