Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli koronaviru opět ubývají cestující. Ve vlacích jich teď jezdí 75 procent

Ve vlacích a autobusech začínají v posledních dnech znovu ubývat cestující. Pokles je podle dopravců zatím mírný a nedosahuje úrovně jako na jaře, současný epidemiologický vývoj však může situaci dále zhoršovat. Další propad lze v nejbližších dnech očekávat zejména v mezinárodní dopravě. Ve vlacích nyní jezdí zhruba 75 procent obvyklého počtu cestujících. Během jarní krize se poptávka snížila až na desetinu.

„Poptávka se liší dle dnů v týdnu a jednotlivých relací. Zaznamenáváme již mírný pokles vzhledem ke stávajícím opatřením proti šíření koronaviru, zavádění home office a podobně,“ uvedla včera mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Snížení počtu pasažérů už zaznamenal i Leo Express, podle mluvčího společnosti Emila Sedlaříka ovšem zatím nejde o tak razantní propad jako na jaře. Méně cestujících zejména na cestách do zahraničí eviduje také autobusový dopravce FlixBus.

Mírný pokles především v mezinárodních spojích

Během jarní krize klesly počty cestujících až o 90 procent. Dopravci proto zrušili desítky spojů, do normálu se provoz vrátil až během června. Dopravní společnosti však kvůli tomu zaznamenaly obří ztráty v tržbách. České dráhy v pololetí hospodařily se ztrátou 1,98 miliardy korun, stamilionové škody z krize hlásili i ostatní dopravci.

Propad poptávky je tak zatím pozvolný a mírný. Například podle informací RegioJetu v současné době stále fungují klasické víkendové špičky v provozu. Dopravce tak během předchozího víkendu nasazoval až desetivozové soupravy. „Nicméně další vývoj bude záležet na vývoji pandemie v následujících dnech a týdnech,“ uvedl mluvčí Aleš Ondrůj. Připustil, že komplikace mohou vzniknout zejména při cestování na Slovensko, které od pátku zpřísnilo podmínky pro cesty z ČR. Pokračování nepříznivého epidemiololgického vývoje pak může ovlivnit i cestování ve vnitrostátní dopravě.

Omezení spojů do Maďarska a na Slovensko

Provoz na tuzemských tratích ovšem dopravci oproti jaru zatím neomezují. To však neplatí pro cesty do zahraničí, především pak do zemí, které omezují cesty z Česka. České dráhy jednají o případném omezení některých dálkových vlaků na Slovensko. FlixBus už přerušil spoje do Maďarska a v tomto týdnu i do Švýcarska, další mohou následovat. Ostatní dopravci zatím o omezování spojů neuvažují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, železnice, automobilová, koronavirus, krize, jaro, České dráhy, Slovensko, FlixBus, LEO Express, Česko, Maďarsko, RegioJet, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru opět ubývají cestující. Ve vlacích jich teď jezdí 75 procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.