Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Řidiči stále častěji hrají za jízdy hry na mobilu, ukázal průzkum

Řidiči stále častěji hrají za jízdy hry na mobilním telefonu. Podle průzkumu nizozemského institutu pro výzkum bezpečnosti silničního provozu v roce 2019 připustilo hraní her za jízdy 8,2 procenta řidičů, o dva roky dříve tři procenta. Nepozornost je přitom jednou z nejčastějších příčin nehod. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Centrum dopravního výzkumu.

K používání mobilního telefonu za jízdy se přiznalo asi 70 procent řidičů, a to ať už k používání navigace nebo hudebních aplikací. Podle institutu lze jejich chování vysvětlit omezenou vymahatelností zákazu a tím, že lidé spoléhají na nízkou pravděpodobnost, že budou přistiženi. Respondenti přitom mají značnou důvěru ve vlastní schopnost používat mobilní telefon při řízení a nepovažují to za příliš rizikové.

"Výsledky hloubkové analýzy dopravních nehod dokládají, že nepozornost je příčinou nebo faktorem spolupůsobícím při vzniku dopravních nehod řidičů přibližně ve třetině případů," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Kromě používání mobilního telefonu za jízdy může jít například o i používání navigačního zařízení, pití, jedení a další.

Nevěnování se řízení, způsobuje v Česku desítky tisíc dopravních nehod

Ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý uvedl, že policie v uplynulém roce v České republice evidovala 17.623 dopravních nehod, při kterých se řidiči plně nevěnovali řízení. "V důsledku těchto nehod bylo usmrceno 60, těžce zraněno 190 a lehce zraněno 2744 osob. Ke každé páté nehodě došlo právě v důsledku nevěnování se řízení," uvedl Zlý.

V loňském roce šlo podle Zlého s podílem 20,4 procenta o nejčastější příčinu nehody. Po nepřizpůsobení rychlosti a přejetí do protisměru šlo také s podílem 11,8 procenta o třetí příčinu tragických dopravních nehod.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mobil, hry, volant, řízení, nepozornost, průzkum, mobilní telefon, havárie, Centrum dopravního výzkumu, dopravní nehoda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči stále častěji hrají za jízdy hry na mobilu, ukázal průzkum  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.