Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trutnovská městská policie se pyšní novými přírůstky, mají hybridní auto a elektrokola

Městští strážníci v Trutnově vsadili na ekologický přístup. Ve svém vozovém parku mají nový moderní auto s hybridním pohonem a dvě elektrokola. Díky nim budou operativnější a efektivnější.

Cílem bylo zavést do fungování městské policie moderní technologie, které by byly zároveň šetrné k životnímu prostředí. Elektrokola budou využívat hlavně okrskáři. „Dlouho jsme zvažovali, zda bychom v rámci okrskové činnosti nevyužili právě elektrokola. Samozřejmě jsme počítali s tím, že lidé mohou reagovat negativně, nicméně když jsme zvážili pro a proti, rozhodnutí bylo jasné. A tak jsme vyhlásili výběrové řízení a letos v květnu dva kousky pořídili,“ vysvětluje Radek Svoboda, ředitel Městské policie Trutnov.  Strážníci tak budou moci kontrolovat i místa, kam se autem běžně nedostanou nebo je tam ztížený přístup. Tím je třeba městský lesopark, Zámecký vrch, nebo chata Webrovka.

Jedno elektrokolo má dojezd až 150 kilometrům vyšlo na téměř 60.000 korun. „Především v letních měsících nebudou muset okrskáři používat motorová vozidla. Nejen že to prospěje jejich kondici, ale zároveň jde o ekologický přístup k naší práci. Díky elektrokolům dochází k úsporám pohonných hmot a zároveň nevytváříme žádné emise,“ říká Svoboda.   

Trutnov je rozdělen z pohledu městské policie na 7 okrsků. Strážníci okrskáři v nich řeší problémy, aktivně vyhledávají například rizikové jevy.

Dalším přírůstkem trutnovské městské policie je nový hybridní vůz, který se za jízdy sám dobíjí a je nezávislý na dobíjecích stanicích. „Vůz dokáže absolvovat až 70 % jízdy pouze na elektromotor, tím pádem jezdí téměř bez emisí. Ze zkušenosti jiných městských policí víme, že se jim spotřeba snížila až na polovinu, což je pro nás velkou úsporou,“ chválí nákup ředitel městské policie. Na automobil získali strážníci dotaci. Z celkové ceny zhruba 1.093.000 korun, šlo z rozpočtu policie 840.000 korun. „Tento automobil využijeme především v náročnějším terénu, takže je ideální do obcí, se kterými máme uzavřenou veřejnoprávní smlouvou, jako například v Peci pod Sněžkou. Má totiž pohon 4x4,“ uzavírá Radek Svoboda.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/Městská policie Trutnov

Štítky městská policie Trutnov, hybrid, elektrokolo, dotace, okrskář, obecní policie, hybridní vozidlo, Trutnov, Radek Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská městská policie se pyšní novými přírůstky, mají hybridní auto a elektrokola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.