Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za dopravní nehodu u Holovous mohla nepozornost řidiče

Na frekventovanou silnici mezi Ostroměří a Hořicemi museli v pondělí hasiči i policisté. Na rovince před odbočkou na Holovousy se řidič osobního auta pravděpodobně plně nevěnoval řízení, nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do auta před ním. Při nehodě naštěstí nedošlo ke zranění.

Pětačtyřicetiletý řidič v důsledku nepozornosti a nedodržení vzdálenosti narazil do auta, které řídil devatenáctiletý mladík. Ten měl ve stejném okamžiku v úmyslu odbočit vlevo. Nikdo se nezranil. „Požití alkoholu u obou zúčastněných řidičů policisté na místě vyloučili provedenými dechovými zkouškami. Celková škoda je předběžně vyčíslena na hodnotu 180 tisíc korun,“ říká policejní mluvčí Aleš Brendl.

Právě nepozornost při řízení je podle policejních statistik jednou z nejčastějších příčin nehod. „Může za rovných dvacet procent dopravních kolizí. Způsobuje ji zejména telefonování, psaní zpráv či sledování sociálních sítí. Mimo mobilní technologie pozornost snižuje i konzumace jídla za volantem, manipulace s přehrávačem nebo navigací či kochání se krajinou," říká Brendl. Jde jen o pár vteřin, během kterých se ujede běžnou rychlostí i sto metrů a řidič nemá vůbec ponětí o tom, co se na silnici děje. Proto policisté stále apelují na šoféry, aby se řízení plně věnovali.  

„Řidič, jehož pozornost je rozptýlena telefonickým hovorem (či jiným podobným rušivým elementem během jízdy), mnohem hůře vnímá zrakové i akustické vjemy. Snížena je i jeho mentální a fyzická kapacita pro řešení dopravních situací. Zhoršuje se tedy jeho schopnost reagovat na situace, zapomíná sledovat provoz ve zpětných zrcátkách a v neposlední řadě nedodržuje bezpečný odstup,“ doplňuje Brendl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky dopravní nehoda, nepozornost, Holovousy, policie, hasiči, Hořice, Ostroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dopravní nehodu u Holovous mohla nepozornost řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.