Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Havlíček je optimista. Tvrdí, že D11 by měla končit na hranicích do roku 2026

Dálnice D11 by měla končit na česko-polské hranici u Královce na Trutnovsku, kde se napojí na polskou dálniční síť, do roku 2026. Dnes to řekl na staveništi D11 u Hradce Králové ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Jeho předchůdce Vladimír Kremlík (za ANO) v listopadu uvedl termín do konce roku 2028. Uspíšení výstavby D11 je nutné, protože Poláci by s plánovanou silnicí S3 mohli být na hranicích dříve. Je pravděpodobné, že zprovoznění polské dálnice bez návaznosti na české straně by zkomplikovalo dopravu na Trutnovsku.

"Musíme se tam dostat v průběhu roku 2025, protože je velmi pravděpodobné, že Poláci tam budou v roce 2024, a my bychom mezi tím neměli mít prostoj. Zvládneme to finančně, organizačně. Jediná věc, co nám zbývá dotáhnout, jsou výkupy pozemků," řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové. Ve výstavbě jsou dva úseky z Hradce Králové do Jaroměře o celkové délce 22,4 kilometru. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 km.

Úsek D11 z Jaroměře na státní hranici o délce 40,8 kilometru je rozdělen na úseky Jaroměř - Trutnov a Trutnov - hranice. O něco dříve by měla začít stavba druhého úseku, předpoklad je rok 2024. Úsek Trutnov - hranice má délku 21,2 kilometru.

V úseku z Trutnova na státní hranici s Polskem má dálnice od ledna pravomocné územní rozhodnutí. ŘSD již zpracovává dokumentaci pro stavební povolení a letos zahájí výkupy pozemků.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, silnice, stavby, D11, Královéhradecký, FOTO, Dálnice D11, Karel Havlíček, dálnice, Hradec Králové, okres Trutnov, ANO 2011, Vladimír Kremlík, Královec, Trutnov, státní hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíček je optimista. Tvrdí, že  D11 by měla končit na hranicích do roku 2026  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.