Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckém kraji loni přibylo nehod. Počet mrtvých vzrostl na 48

Počet mrtvých při dopravních nehodách v Královéhradeckém kraji loni vzrostl více než dvaapůlkrát na 48 z předloňských 18. Představovalo to nejvyšší nárůst počtu mrtvých ze všech krajů v České republice. Vyplývá to ze zprávy policejního prezidia k loňské dopravní nehodovosti v ČR a krajích.

Loňských 48 mrtvých na silnicích hradeckého kraje je nejvíce od roku 2012, kdy zahynulo 57 lidí. Mezi lety 2013 a 2018 počet obětí nehod trvale klesal. Zatímco předloňských 18 mrtvých bylo nejnižší číslo v celé ČR, loňských 48 mrtvých je pátý nejvyšší počet. Více lidí zemřelo jen na silnicích Středočeského, Jihomoravského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje. V celé ČR počet mrtvých na silnicích loni klesl o 18 na 547.

Počet těžce zraněných při nehodách v hradeckém kraji loni klesl o pětinu na 141 a počet lehce zraněných se snížil o desetinu na 1202. S úmrtím či zraněním skončilo 1113 nehod, tedy zhruba každá pátá havárie. Hmotná škoda při nehodách vzrostla o osm procent na 342 milionů korun. Pod vlivem alkoholu bylo loni v kraji 231 viníků nehod, meziročně o 31 méně. Celkem se tak v roce 2019 stalo v Královéhradeckém kraji 5191 nehod. 

Nejvážnější nehodou v kraji loni byla v polovině července srážka osobního auta s vlakem na přejezdu v Černožicích na Hradecku, při níž zemřela čtyřčlenná rodina.

Loni v červnu u Choustníkova Hradiště na Trutnovsku zemřeli dva lidé při havárii osobního auta, které vyjelo ze silnice a narazilo do betonového mostku. V květnu zemřeli dva lidé při srážce osobního a nákladního auta u obce Kocbeře na Trutnovsku.

V září zahynul při dopravní nehodě u Špindlerova Mlýna zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Do jeho osobního vozu narazil třicetiletý řidič Fordu Mustang, který s vozem vyjel do protisměru. Policie řidiče mustangu v listopadu obvinila z usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Krajská policie nedávno uvedla, že v dozoru nad silničním provozem loni nepolevila a hodlá ve zvýšeném dohledu pokračovat. "S ohledem na zvýšený počet dopravních nehod s tragickými následky a na přetrvávající nekázeň řidičů se budou policisté ve zvýšené míře věnovat v nadcházejícím období dopravně bezpečnostním akcím zaměřeným nejen na řidiče, ale i na cyklisty či chodce," uvedl nedávno vedoucí krajské dopravní policie Petr Dušek.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, nehoda, Královéhradecký, 2019, policie, statistika, Královéhradecký kraj, havárie, Česko, silnice, dopravní nehoda, Policejní prezidium České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, Milan Jakubů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji loni přibylo nehod. Počet mrtvých vzrostl na 48  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.