Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nové mýto dopravu na hraničním přechodu Náchod nezkomplikovalo

Začátek platnosti nového mýtného systému dnes dopravu na česko-polském hraničním přechodu v Náchodě nijak nezkomplikoval. Žádné fronty kamionů se na hranicích netvořily. Řidiči kamionů, kteří si chtěli pořídit palubní jednotku nového mýtného systému, ji získali bez čekání, zjistil zpravodaj ČTK na hraničním přechodu. Nový mýtný systém začal na tuzemských dálnicích a silnicích fungovat od půlnoci.

Na náchodském hraničním přechodu si řidiči dnes mohli palubní jednotku pořídit na pěti místech. Z toho dvě byla mobilní v mikrobusech společnosti CzechToll. Menší fronta do deseti lidí se tvořila pouze na prodejním místě na polské čerpací stanici Shell, a to proto, že zde řidiči vraceli palubní jednotky původního mýtného systému.

"Od dnešního rána jsme vydali přibližně 20 palubních jednotek," řekl v 10:30 ČTK pracovník mobilního pracoviště CzechToll. Doplnil, že pokud má šofér kamionu již předem vyřízenou registraci, trvá vydání jednotky asi dvě minuty. Včetně vyřízení registrace trvá celý proces asi deset minut.

Provoz vydávání jednotek podle pracovníka CzechToll zatím běží bez problémů. "Jsme zde spíš jako pojistka," řekl s tím, že řidiči mají zájem i o informace k mýtu. "Řada z nich tápe s nastavením jednotky. Řeší, jak má která kontrolka svítit. Mnoho řidičů z Pobaltí či Ruska ani netuší, že se mění mýtný systém. Vše jim vysvětlíme a jednotku vydáme," řekl. Velká část řidičů kamionů si podle něj již jednotky na přechodu vyzvedla v minulých dnech a týdnech, když jela z Česka směrem na Polsko. Při nynější cestě do Čech tak již nic řešit nemusejí.

Provozovna směnárny a prodeje dálničních známek a mýtních jednotek společnosti CP-service na hraničním přechodu dnes do 10:30 prodala přes 30 palubních jednotek. "V minulých dnech jsem denně vydávali asi 100 jednotek. Zatím to je v klidu. Čekali jsme to horší," řekla ČTK pracovnice provozovny Jindřiška Koláčná.

Novou jednotku lze koupit i mimo české území 

Mýtní jednotku si mohou řidiči kamionů koupit i na benzinových pumpách v Polsku před hranicí, například v městečku Kudowa-Zdrój. Jednotky prodává i čerpací stanice na výjezdu z Jaroměře směrem na Hradec Králové. Dnes dopoledne prodala šest jednotek. "Větší nával byl v pátek," řekla ČTK pracovnice pumpy.

Na velkém parkovišti u čerpací stanice Shell na polské straně hraničního přechodu dnes dopoledne stálo několik desítek kamionů. Parkoviště téměř celé zaplnily. "Nečekají zde kvůli mýtu. Takto je parkoviště zaplněné normálně i v jiné dny," řekl ČTK pracovník polské čerpací stanice.

Mýtem je již zpoplatněná silnice 1/33 z Náchoda směrem k Hradci Králové. Znamená to, že od Náchoda směrem dál k dálnici D11 u Hradce Králové řidiči kamionů bez jednotek nového mýta vyrazit nemohou. Mezi Jaroměří a Hradcem Králové na dodržování mýta dnes dopoledne dohlížela hlídka celníků.

Nové mýto funguje prostřednictvím satelitní technologie. Provozuje jej konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll, které zvítězilo v tendru na nový mýtný systém a jeho provozovatele loni. Uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz mýta. To v ČR dosud provozovala firma Kapsch.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, mýtné, Náchod, hraniční přechod, CzechToll, čerpací stanice, Hradec Králové, Česko, Polsko, Petr Kellner, Jaroměř, PPF

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové mýto dopravu na hraničním přechodu Náchod nezkomplikovalo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.