Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlas s rozšířením trati z Hradce do Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo v úterý souhlasné stanovisko EIA k rozšíření železniční tratě mezi Hradcem Králové a Opatovicemi nad Labem na dvoje koleje. Stanovisko bylo dnes zveřejněno na portálu EIA. Jednokolejná trať má být podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) rozšířena o další kolej v letech 2022 až 2025. V plánu je kácení zeleně i zrušení přejezdů a jejich náhrada podjezdy či podchody. Někteří lidé v Hradci Králové ale jsou proti stavbě.

Stanovisko obsahuje 23 podmínek, jejichž splnění má minimalizovat dopady záměru na zdraví obyvatel a životní prostředí. Například stanovuje, že v případě poklesu hladiny podzemních vod musí investor zajistit náhradní zdroj vody. Úbytek vody hrozí kvůli stavbě podchodů a podjezdu pod tratí. Stanovisko v podmínkách řeší i monitoring hladiny podzemních vod či výstavbu protihlukových stěn při případném překročení hlukových limitů.

Za nejvýznamnější negativní vliv stanovisko označuje nutnost kácení zeleně včetně vykácení části jírovcové aleje Kaštanka v Opatovické ulici v Hradci Králové. Mělo by padnout 3805 stromů. "Pro minimalizaci tohoto vlivu budou realizovány náhradní výsadby," uvedlo ministerstvo.

Součástí záměru je, mimo jiné, rekonstrukce 13 úrovňových přejezdů, změna dvou přejezdů na mimoúrovňové křížení, čtyři nové železniční mosty - podchody, rekonstrukce čtyř železničních mostů či postavení 644 metrů protihlukových stěn.

V září na veřejném projednání se o záměru vedla vzrušená debata místních a zástupců státních institucí. Lidé vyslovili obavu z toho, že přijdou o vodu ve studních. Nelíbilo se jim kácení v kaštanové aleji, vyslovili obavu ze zvýšení hluku. Zástupci spolku Kaštanka uvedli, že dendrologický průzkum nebyl objektivní. Petici za zachování aleje podepsaly stovky lidí.

Záměr rozšíření tratě mezi Hradcem Králové a Opatovicemi spadá do širší modernizace trati Hradec Králové - Pardubice - Chrudim. Zatím SŽDC dokončila úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi. Část z Pardubic do Stéblové se má stavět v roce 2020, kdy se bude modernizovat železniční uzel v Pardubicích. Ostatní stavby jsou v různé fázi přípravy.

Autoři | Foto ČD

Štítky ČR, železnice, stavby, ekologie, správa, Hradec Králové, FOTO, Správa železniční dopravní cesty, Opatovice nad Labem, alej, Pardubice, Kaštanka, Stéblová, ministerstvo životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlas s rozšířením trati z Hradce do Opatovic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.