Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik by přivítal snížení věkové hranice pro řidiče autobusů

Královéhradecký dopravní podnik se potýká s nedostatkem řidičů. Přivítal by proto snížení věkové hranice pro řízení autobusů MHD z 21 na 19 let. ČTK to dnes řekl Marcel Kocman z hradeckého dopravního podniku, který má na starosti personální oblast. Podnik má i s brigádníky zhruba 300 řidičů MHD. Není jediným v ČR, který má nedostatek řidičů. O tom, že by bylo žádoucí snížit věkovou hranici pro řízení autobusů MHD, hovoří i vedení Prahy, jejíž dopravní podnik rovněž shání řidiče.

"V tuto chvíli máme pět řidičů podstav a zhruba deset procent řidičů v důchodovém věku. Teoreticky by mohli ze dne na den odejít, proto neustále hledáme a nabíráme," řekl Kocman. Podle něj by snížení věkové hranice u řidičů k zmírnění problému přispělo. "Kolikrát přijdou kluci, kterým je 19 a musí čekat na to, až dovrší těch 21 let. Určitě by to bylo plus," uvedl.

Podnik se situaci snaží řešit také různými náborovými kampaněmi. Například před 14 dny si zájemci mohli v areálu firmy vyzkoušet řízení autobusu, a to i když nemají řidičský průkaz na autobus. Přišly asi čtyři desítky lidí.

"V poslední době se nám daří získávat ženy, v tuto chvíli máme dvě v nástupním řízení. Nyní máme 30 žen - řidiček z celkem 230 řidičů," řekl Kocman.

Dopravní podnik má také brigádníky, je jich 60 až 70 z celkem 300 řidičů. "Ti ale odjedou třeba jen jednu směnu v týdnu, nelze je proto brát za plnohodnotné řidiče," dodal.

Hradecký dopravní podnik má 369 zaměstnanců. Přepravu cestujících zajišťuje firma 128 vozidly, z toho 63 je na elektrický pohon. Elektrobusů je 23 a trolejbusů 40, dieselových vozidel 65. Letos už hradecká MHD přepravila 27,3 milionu cestujících, což je oproti stejnému období loňského roku o 1,1 milionu více.

Autoři | Foto Dopravní podnik

Štítky ČR, MHD, Hradec Králové, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik by přivítal snížení věkové hranice pro řidiče autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.